Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német miniszter: Lengyelországnak nincs esélye több második világháborús jóvátételre


A német külügyminiszter őszi ukrajnai sajtóértekezletén Kijevben 2022. szeptember 10-én
A német külügyminiszter őszi ukrajnai sajtóértekezletén Kijevben 2022. szeptember 10-én

A német külügyminiszter kedden közölte lengyel kollégájával, hogy nem lesz több második világháborús jóvátétel, mert Berlin lezártnak tekinti az ügyet.

Annalena Baerbock közvetlenül Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterhez szólt a varsói sajtóértekezleten, miután olyan témákról tárgyaltak, mint Lengyelország jóvátételi kérelme.

„A jóvátétel kérdése, mint azt önök is tudják, a német kormány nézőpontjából következett” – mondta.

Rau feljegyzést írt alá és küldött el Németországba hétfőn, ebben mintegy 1,3 billió dollár jóvátételt követel azokért az anyagi és egyéb károkért és veszteségekért, amelyeket Lengyelország állítása szerint a náci Németország okozott 1939–45 között Lengyelország megszállásával.

A sajtótájékoztatón Baerbock határozottan megismételte Berlin álláspontját, miszerint miközben Németország elismeri történelmi felelősségét, az ügyet lezártnak tekinti.

Rau azt mondta, hisz abban, hogy az álláspont változhat a tárgyalásokon, amelyeken reményei szerint Németország részt vesz.

A német külügyminisztert kérdeztük Magyarországról, a fegyverszállításokról és az orosz gázról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:04 0:00

Baerbock hangsúlyozta, hogy ma a két szomszéd ország osztozik azon a felelősségen, hogy Európa egységes maradjon a külső fenyegetésekkel, például Oroszország ukrajnai háborújával szemben. Hangsúlyozta az 1990-es és 1991-es kétoldalú szerződések fontosságát is, amelyek jóváhagyták Lengyelország háború utáni határát Németországgal, és megerősítették a jószomszédi együttműködést.

A lengyelek számára a határok biztonsága hatalmas jelentőséggel bír a történelem viharos évszázadai miatt.

A háború utáni években Németország kártérítést fizetett a keleti blokk országainak, de – Moszkva döntése alapján – ennek csak kis része került Lengyelországhoz, amely a háború első és legtöbbet szenvedő áldozata volt.

Ugyancsak kedden Arkadiusz Mularczyk lengyel törvényhozó, aki azoknak az erőfeszítéseknek az élére állt, hogy számolják újra a Németországnak tulajdonított károkat, közölte, hogy hasonló értékelést kell végezni az 1939-ben Lengyelországot szintén megszálló, majd később az ország területén a németekkel harcoló és őket kiűző szovjet Vörös Hadsereg által okozott háborús károk tekintetében is.

Mintegy hatmillió lengyel állampolgárt, köztük hárommillió zsidót öltek meg a háborúban. Közülük sokan a keletről beáramló szovjet Vörös Hadsereg áldozatai voltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG