Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország erősít a lengyel határon a migránsok miatt


Iraki migránsok csoportja a belarusz–lengyel határ lengyel oldalán határőrök és rendőrök gyűrűjében. Hajnówka, 2021. október 14.
Iraki migránsok csoportja a belarusz–lengyel határ lengyel oldalán határőrök és rendőrök gyűrűjében. Hajnówka, 2021. október 14.

Németország több száz rendőrt telepített a lengyel határra, hogy segítsenek az utóbbi időben Belaruszból érkező migránsáradat kezelésében. Egy kormánytisztviselő azt is közölte, hogy Berlin szükség esetén kész a határellenőrzés fokozására.

Horst Seehofer belügyminiszter október 24-én a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta: nyolcszáz rendőrt küldtek a térségbe, és „ha szükséges, készen állok további erősítésre”.

Szélsőjobbos fegyveresek a határon

A határon a rendőrség szétoszlatott egy félszáz szélsőjobboldali aktivistából álló fegyveres csoportot, amely megpróbálta megakadályozni, hogy migránsok lépjenek be Németországba.

A harmadik út (Der III. Weg) nevű radikális szélsőjobboldali csoport arra szólította fel tagjait, hogy gyűljenek össze és lépjenek fel együtt a határt Lengyelországból átlépni szándékozó migránsok ellen.

Európai uniós és tagállami tisztviselők azzal vádolták meg Belarusz erős emberét, Alekszandr Lukasenkát, hogy ő szervezte a migránsok „fegyverkezését”, válaszul Brüsszel szankcióra Minszk ellen, amelyeket azért rendeltek el, mert Belarusz keményen lépett fel a másként gondolkodók ellen a 2020-as, sokak által elcsalt elnökválasztás után.

Falat építenének a lengyelek

Michael Kretschmer, a német határnál fekvő tartomány, Szászország vezetője Lukasenkát hibáztatta a határválság előidézéséért. Azt mondta: „Ha hagyjuk magunkat megzsarolni egy ilyen embertől, akkor Európai Unióként nincs esélyünk.”

A német hatóságok panaszkodtak a „belarusz útvonalon” áthaladó illegális migránsáradat miatt. Becsléseik szerint a Lengyelországon és Belaruszon keresztül törvénytelenül érkezők száma az elmúlt három hónapban csaknem ötezerre nőtt. A többségük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból jött.

Lengyelország egy 410 millió dolláros fal építésére tett javaslatot Belarusszal közös határán, hogy távol tartsa a migránsokat.

A megoldásra vonatkozó kérdésre Seehofer azt mondta az újságnak: „Jogos, hogy úgy védjük a külső határt, hogy megakadályozzuk az észrevétlen határátlépést.”

Seehofer azt javasolta lengyel kollégájának, Mariusz Kamińskinak, hogy a két ország növelje a közös járőrözést a határ mentén. Kamiński felajánlotta Lengyelország „teljes támogatását”.

Seehofer azt mondta, Németország nem tervezi a lengyel határ lezárását.

Készült az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG