Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország infrastrukturális projekteket függeszt fel Bosznia szerb entitásában


Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja a szerb elnök, Aleksandar Vučić beiktatásán a belgrádi parlamentben 2022. május 31-én
Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja a szerb elnök, Aleksandar Vučić beiktatásán a belgrádi parlamentben 2022. május 31-én

Németország 120 millió euró értékben függesztett fel infrastrukturális projekteket Bosznia-Hercegovina szerb entitásában az ottani vezetők elszakadási politikája miatt – közölte a nemzetközi békemegbízott.

Christian Schmidt július 4-én azt mondta az N1 boszniai regionális televíziónak: nem zárja ki, hogy Németország követheti az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, és szankciókat vezet be azok ellen, akik szerinte megpróbálják destabilizálni Boszniát.

„Senki sem érezheti magát biztonságban e tekintetben” – mondta Schmidt anélkül, hogy konkrétan megnevezett volna bárkit is. A német politikus 2021 augusztusában vette át a főbiztosi tisztséget.

Az oroszbarát szerb vezető, Milorad Dodik Bosznia legsúlyosabb politikai válságát robbantotta ki a kilencvenes évek háborúja óta, és ezzel London, valamint Washington szankcióit vonta magára, miután tavaly év végén kijelentette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság kivonul a nyugat-balkáni ország közös hadseregéből, legfelsőbb bíróságából és adóigazgatásából.

A Boszniai Szerb Köztársaság parlamentje decemberben megszavazta, hogy az elszakadás érdekében megkezdik egy nem kötelező érvényű indítvány előkészítését.

Júniusban Dodik azt mondta, hogy az ukrajnai háború arra kényszerítette a boszniai szerb nacionalistákat, hogy halasszák későbbre a térség kivonásának terveit a bosznia-hercegovinai nemzeti intézményekből.

Dodik Bosznia hármas elnökségének szerb tagja, a testületben rajta kívül egy bosnyák muszlim és egy horvát nemzetiségű politikus foglal helyet.

Bosznia-Hercegovinát még mindig a daytoni békeszerződésként ismert, 1995-ös békemegállapodás értelmében kormányozzák, amely az országot bosnyák és horvát föderációra, valamint egy többségében szerbekből álló entitásra osztotta fel.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG