Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország menesztette kiberbiztonsági vezetőjét orosz kapcsolatai miatt


Nancy Faeser német belügyminiszter felmentette az ország kiberbiztonságért felelős vezetőjét, akit azzal vádolnak, hogy túlságosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal – közölte kedden a minisztérium szóvivője.

Arne Schönbohmot azonnali hatállyal eltiltották attól, hogy továbbra is a BSI szövetségi információbiztonsági ügynökség elnöke legyen – közölte a szóvivő.

A média múlt héten arról számolt be, hogy Schönbohm a német Kiberbiztonsági Tanácson keresztül olyan emberekkel léphetett kapcsolatba, akiknek közük van orosz biztonsági szolgálatokhoz.

Schönbohm az alapítója volt az egyesületnek, amelynek tagja egy olyan német cég is, amely egy volt KGB-alkalmazott orosz kiberbiztonsági cégének leányvállalata – írták.

Az egyesület abszurdnak minősítette és visszautasította az összefüggéseket.

A 2012-ben alapított német Kiberbiztonsági Tanács cégeknek, politikusoknak és hatóságoknak ad tanácsot kiberbiztonsági kérdésekben, és politikailag semlegesnek tartja magát.

Schönbohm menesztéséről elsőként a Der Spiegel számolt be. Az érintett egyelőre nem reagált a hírre.

„Mindennek hátterében nem utolsósorban azok az állítások állnak, amelyek már jól ismertek, és széles körben megvitatta őket a média, és amelyek folyamatosan sértették a Németország legfontosabb kiberbiztonsági hatósága elnökének semlegességébe és pártatlanságába vetett közbizalmat” – mondta a minisztérium szóvivője.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG