Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz hekkerek támadtak Észtországra, miután eltávolítottak egy szovjet emlékművet


Munkások eltávolítanak egy emlékműként felállított szovjet T–34-es harckocsit az észtországi Narvában 2022. augusztus 16-án
Munkások eltávolítanak egy emlékműként felállított szovjet T–34-es harckocsit az észtországi Narvában 2022. augusztus 16-án

Észtország azt állítja, hogy az elmúlt tizenöt év legkiterjedtebb kibertámadása érte, egy nappal azután, hogy eltávolítottak egy szovjet időkből származó emlékművet egy orosz többségű régióban.

A Killnet orosz hekkercsoport vállalta magára a támadást, Telegram-oldalukon szerdán közölték, hogy több mint kétszáz észt állami és magánintézményhez, köztük egy online állampolgár-azonosító rendszerhez blokkolták a hozzáférést.

A Killnet azt követően lépett fel, hogy kedden egy szovjet T–34-es harckocsit a Narva városában lévő nyilvános kiállításról egy múzeumba szállítottak.

„Tegnap Észtországot 2007 óta a legkiterjedtebb kibertámadás érte” – írta Twitteren Luukas Ilves, az észt gazdasági és kommunikációs minisztérium digitális átalakulásért felelős államtitkára csütörtökön. 2007-ben is hasonló ügy miatt indultak kibertámadások Észtország ellen.

Ilves szerint azonban a túlterheléses támadások hatástalanok voltak és a lakosság számára nagyrészt észrevétlenek maradtak.

„Néhány kivételtől eltekintve a weboldalak egész nap teljes mértékben elérhetők maradtak – tette hozzá. – Az E-Estonia működik” – írta Ilves, utalva a becenévre, amelyet az Európában a digitalizáció úttörőjének tekintett balti ország vett fel.

Észtország mintegy 1,3 millió polgára szinte minden közigazgatási eljárást az interneten keresztül tud intézni.

Amint arról korábban beszámoltunk, nem ez az első eset, hogy Észtország magára haragította Oroszországot háborús emlékmű áthelyezése miatt.

2007-ben az észt kormány bejelentette, hogy a Bronzkatona-emlékművet Tallinn központjából a város szélén lévő katonai temetőbe helyezi át.

A döntés felháborodást váltott ki az orosz nyelvű médiában, és két napig tartó zavargásokhoz vezetett Tallinnban, 156-an megsebesültek és ezer embert őrizetbe vettek. Az országot később hatalmas kibertámadások érték, amelyekért nagyrészt Oroszországot tették felelőssé.

Készült a Reuters és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG