Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország nem vesz több orosz szenet augusztustól, januártól pedig orosz olajat sem


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Németország augusztus 1-jén teljesen leállítja az orosz szén, december 31-én pedig az orosz olaj vásárlását – mondta Jörg Kukies pénzügyminiszter-helyettes egy sydneyi konferencián. Ez jelentős változást jelent az ország energiaellátásában.

Kukies szerint a legnagyobb kihívás az évi 158 milliárd köbméternyi orosz gáz pótlása lesz azután, hogy az Európai Unió leválasztja magát az orosz szállításokról.

„Néhány héten belül leállunk az orosz szénről” - mondta a Sydney-i Energiafórumon, amelyet az ausztrál kormány és a Nemzetközi Energiaügynökség szervezett.

Korábban Németország szén- és kőolajszükségletének negyven százalékát az oroszok szállították – mondta.

„Bárki, aki ismeri a Barátság vezeték történetét, amely már a szovjet időkben is egy eszköz volt Kelet-Európa felett, az tudja, hogy megszabadulni ettől a függőségtől nem triviális dolog, de néhány hónapon belül elérjük” - mondta Kukies.

Németország gyorsan fejleszti a cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokat, amelyek segíthetnek betölteni a kiesést a gázellátásban, de Kukies hangsúlyozta, hogy bár az Egyesült Államok és Katar együtt mintegy harmincmilliárd köbméter LNG-t tudna szállítani Európába, az még mindig nem pótolja a kiesést.

Mint mondta, miközben Németország a zéró kibocsátásra való áttérésre törekszik, és nemrég új törvényeket hozott a megújuló energiával kapcsolatos projektek fejlesztésének felgyorsítására, a gáz alapvető fontosságú lesz az átálláshoz.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG