Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország szigorítaná a Kínától erősen függő cégekre vonatkozó szabályokat


BMW-gyár a kínai Senjangban 2013. július 6-án
BMW-gyár a kínai Senjangban 2013. július 6-án

A berlini külügyminisztérium kiszivárgott tervezete értelmében szigorúbb szabályok vonatkoznának a jelentős kínai kitettséggel bíró vállalatokra, így például több adatot kellene közölniük és esetleges stresszteszteket kellene végezniük a geopolitikai kockázatok azonosítása érdekében.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a javasolt intézkedések az Olaf Scholz kancellár vezette kormány új kínai üzleti stratégiájának részét képezik, amelynek célja a függőség mérséklése a kelet-ázsiai országtól.

„A cél az ösztönzési struktúra piaci eszközökkel való megváltoztatása a német vállalatok számára, hogy vonzóbbá váljon az exportfüggőség csökkentése” – írták a dokumentumban.

A zöldpárti irányítás alatt álló külügyi tárca tervezetét még más minisztériumoknak is el kell fogadniuk, végső döntés jövő év elején várható a Kína-stratégiáról.

A kormány egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban elkaszálták egy csipgyártó vállalat kínai felvásárlását

Kína már 2016 óta Németország legnagyobb kereskedelmi partnere. Emiatt azonban egyre többen aggodalmukat fejezik ki, különösen Oroszország ukrajnai háborújának megindítása óta, az ugyanis jól demonstrálta, hogy milyen súlyos helyzetet okozhat egy hasonló típusú függőségi viszony.

„Nem követhetjük el újra ezt a hibát. Ez a politikusok és a cégek felelőssége” – olvasható a tervezetben.

Ehhez kapcsolódóan: Bírálatok kereszttüzében a kínai látogatásra készülő német kancellár

A 65 oldalas dokumentumban a kínai piacon aktív vállalatokra vonatkozó előírások szigorítását vázolták fel a geopolitikai kockázatok enyhítése érdekében. Egyebek mellett az adatközlés körét bővítenék, szükség esetén stresszteszteket végeztetnének el, és ezek alapján intézkedéseket írnának elő.

Mint kiemelték, a befektetési garanciák terén alapos vizsgálatokat fognak végezni, figyelembe véve a környezeti hatásokat és a munkakörülményeket, így lépve fel például a kényszermunka ellen.

Hatékonyabban lépnének fel továbbá a kikényszerített technológiatranszferek ellen is, különösképpen az érzékeny, kettős felhasználású technológiák terén.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG