Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország törvényileg gyorsítaná fel a szélerőművek építését


Szélerőművek Németországban
Szélerőművek Németországban

Törvénycsomagot mutatott be szerdán a német kormány, amely az orosz energiahordozóktól való függetlenedés jegyében felgyorsítaná a szárazföldi (onshore) szélerőművi kapacitás növelését.

Berlin 2030-ra az ország áramszükségletének nyolcvan százalékát megújuló forrásokból fedezné, a gazdasági minisztérium által ismertetett tervezetben azt tűzték ki célul, hogy addigra 115 gigawattra bővítsék a szárazföldi szélerőművek teljesítményét. Ez nagyjából 38 atomerőműnek feleltethető meg.

Jelenleg ugyanakkor Németország területének mindössze 0,8 százaléka van kijelölve szélerőművek telepítésére, ténylegesen pedig ezen mintegy 358 ezer négyzetkilométer még kisebb része, körülbelül fél százaléka van használatban. A friss törvényjavaslat ezt két százalékra emelné, meghatározva egy minimális arányt mind a tizenhat szövetségi tartomány számára.

Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter tavalyi hivatalba lépése óta sikertelenül próbálta meggyőzni a tartományok vezetését arról, hogy önkéntesen különítsenek el nagyobb területeket a fokozott szélenergia-termelés érdekében.

Az idei év első három hónapjában 14 százalékkal csökkent az új szárazföldi szélerőművek telepítésére kiadott hatósági engedélyek száma Németországban a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a Német Szélenergia-szövetség (BWE), hozzátéve, hogy leginkább a déli tartományok, például Baden-Württemberg és Bajoroszág tehetnének többet.

Amennyiben a kabinet elfogadja végül a tervezetet, Bajorországnak 2026-ra 1,1 százalékra, míg 2032-re 1,8 százalékra kell emelnie a szélerőművek számára kijelölt terület arányát. A tartományoknak azonban lehetőségük lenne egymás között kereskedni is a kvótákkal.

Ha valamelyik tartomány nem teljesíti az előírást, akkor egyebek mellett felfüggesztenék azokat a szabályokat, amelyek értelmében szélerőműveket a lakott területektől csak bizonyos távolságra lehet építeni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG