Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban „iszlamista merénylettervek” miatt vettek őrizetbe három tinédzsert


Szilveszterkor állítólag a kölni székesegyház ellen terveztek merényletet, a biztonságiak már karácsonykor is őrizték a katedrálist. 2023. december 24.
Szilveszterkor állítólag a kölni székesegyház ellen terveztek merényletet, a biztonságiak már karácsonykor is őrizték a katedrálist. 2023. december 24.

A rendőrség őrizetbe vett két tizenéves lányt és egy fiút Németország nyugati részén. Azzal gyanúsítják őket, hogy iszlamista merényletet terveztek – közölte pénteken az ügyészség.

A 15 és 16 éves fiatalok ellen „erős a gyanú, hogy iszlamista indíttatású terrortámadást terveztek, és elkötelezték magukat a végrehajtása mellett” – áll az ügyészség közleményében.

Mindhárman „eltökéltek voltak bűncselekmény: gyilkosság és emberölés” elkövetésére is – tették hozzá a düsseldorfi ügyészek.

A nyomozók további részleteket nem közöltek az állítólagos összeesküvésről, mondván, még folyik a nyomozás.

A legnagyobb német napilap, a Bild viszont arról számolt be, hogy a fiatalok állítólag Molotov-koktéllal és késsel terveztek merényleteket az Iszlám Állam nevében.

Célpontjaik keresztények, illetve rendőrök lettek volna. A jelentés szerint a gyanúsítottak lőfegyverek beszerzését is mérlegelték.

Németország Izrael és a Hamász háborújának októberi kitörése óta fokozott készültségben van iszlamista támadások lehetősége miatt, az ország belső titkosszolgálatának vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy az ilyen támadások kockázata „valós, és hosszú ideje a legmagasabb”.

Az ország különösen feszült a biztonsági kérdések miatt most, hogy a június közepétől július közepéig tartó labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére készül.

Ehhez kapcsolódóan: A német kémfőnök szerint Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

A veszély továbbra is akut

A rendőrség idén már meghiúsított egy feltételezett összeesküvést.

A nyomozók januárban három embert tartóztattak le egy állítólagos merényletterv miatt, amelynek célpontja a kölni katedrális lett volna szilveszterkor.

A Bild arról számolt be, hogy a gyanúsítottak az Iszlám Állam Horaszán terroristacsoporthoz tartozó tádzsikok voltak. Ez a csoport állt a feltételezések szerint a márciusi moszkvai koncerttermi mészárlás mögött.

„Az iszlamista terrorizmus veszélye továbbra is akut” – mondta akkor Nancy Faeser belügyminiszter, aki „a jelenlegi legnagyobb iszlamista fenyegetésnek” nevezte a Horaszánt Németországban.

Az elmúlt években iszlamista szélsőségesek számos támadást követtek el Németországban – a legvéresebb az volt, amikor 2016 decemberében teherautó hajtott egy berlini karácsonyi vásárba, és halálra gázolt tizenkét embert.

Márciusban két, az Iszlám Államhoz köthető afgánt tartóztattak le Németországban azzal a gyanúval, hogy támadást terveztek a svéd parlamentnél a Korán-égetések megtorlásaként.

Októberben a német ügyészség vádat emelt két szír testvér ellen is, akik az Iszlám Állam által inspirált támadásra készültek egy svédországi templom ellen.

2022 decemberében egy szíriai születésű iszlamistát 14 év börtönre ítéltek egy bajorországi vonaton elkövetett késes támadásért, amelyben négyen megsérültek.

A BfV belföldi szövetségi hírszerző ügynökség jelentése szerint Németországban a 2021-es 28.290-ről 27.480-ra csökkent az iszlamista szélsőségesként számontartott személyek száma.

Mindazonáltal az iszlamista extrémizmus „továbbra is veszélyes maradt” – mondta Faeser a jelentés ismertetésekor.

Németország az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában harcoló koalíciós részvétele és afganisztáni szerepvállalása során vált a dzsihadista csoportok célpontjává.

„Az emberek nem tudták, hova fussanak” – telefonos interjút adott a moszkvai mészárlás egyik szemtanúja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00
Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG