Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemierőszak-kultúra a brit iskolákban - sokkoló vallomások


A kép illusztráció
A kép illusztráció

Sokkolók a brit magániskolákat érintő nemi erőszakról és szexuális zaklatásról szóló állítások – mondta a brit oktatási miniszter. Gavin Williamson azután reagált, hogy egy anomim vallomásokat gyűjtő weboldal keddre több, mint 10 600 panaszt publikált. Szvetnik Endre írása.

Az Everyone’s Invited nevű brit oldalnak már több, mint 38 ezer követője van. Ezen a honlapon mostani és egykori diáklányok számolnak be fiúk és férfiak által az iskolákban, egyetemeken, de az utcán és diákmunka során is elszenvedett zaklatásról.

Egy bárban dolgoztam, nadrágot és hosszúujjú pólót viseltem. Nem volt rajtam smink. Kivittem az italt egy asztaltársasághoz. Az egyik fiú a fenekemet fogta meg, egy másik a mellemet... aztán a vaginámat. Ez csak az egyik eset volt. Napokig sírtam. Ilyen minden lány élete. A férfiaknak meg kell változniuk” – szól az egyik vallomás.

Egy másik bejelentő szerint az iskolája „szexista környezet volt”, mert nem engedte a lányoknak a túl rövid szoknyát, hogy az ne terelje el a fiúk és a férfi dolgozók figyelmét.

Ha mentem fel a lépcsőn, ott volt mögöttem egy csapat fiú és teljesen bevett dolog volt, hogy fogdosni kezdtek. Azt mondták: vegyem bóknak. Amikor jelenteni akartuk a tanároknak, azok azt mondták: járjatok hosszabb szoknyában. Egészségtelen normarendszerem alakult ki. Nem tudtam felismerni, hogy az egyetemen zaklattak, sőt azt is csak később fogtam fel, hogy barátaim megerőszakoltak” – írta egy southamptoni nő.

Több lány is arról írt, hogy a fiúk házibulikon vagy leitatták vagy részegségüket kihasználva molesztálták őket.

Két elitiskolában pattant ki a botrány

Az ügy azután kapott nyilvánosságot, hogy az elitnek számító londoni Highgate School és Dulwich College esetében merültek fel a vádak. Utóbbi intézménybe járt PG Wodehouse, Raymond Chandler és Nigel Farage, a brexitnek a Brit Függetlenségi Párt élén megágyazó populista politikus.

A két érintett intézmény közölte: azonnal fellép az ügyben – különösen, hogy a brit oktatási minisztérium értésre adta: lehúzhatják a rolót a „nemierőszak kultúrában” érintett intézmények.

Ha az iskolák nem tartják be a szigorú biztonsági követelményeket, akkor fellépünk” – közölte a minisztérium, kilátásba helyezve, hogy az intézményekbe küldhetik a brit tanfelügyelő szervezet, az Ofsted és a Független Iskolafelügyelet embereit. Ha az ő meglepetésszerű vizsgálataik úgy találják, hogy nem javítottak a helyzeten, akkor bezárathatják a kérdéses iskolát – jelezte a hatóság.

A diákok biztonságáról szóló ajánlásokat rendszeresen frissítik, hogy a tanárok és az iskolavezetés tudatában legyenek: mik a kötelességeik és hogyan kell lehetővé tenni a zaklatás jelentését – tették hozzá a minisztériumban.

Mozgásba lendül a rendőrség

Az oldalon több, mint 100 iskolát neveztek meg az állítólagos áldozatok. Az Oktatási Minisztérium és a Rendőrfőnökök Országos Tanácsa kapcsolatba lépett az oldal alapítóival. A londoni rendőrség pedig megkezdte a vallomások összegyűjtését, hogy esetleg feljelentésre ösztönözze az áldozatokat, és így nyomozásokat tudjon indítani.

Első lépésben a kormány és a rendőrség forró drótot hoz létre, hogy ezen az anomim vonalon tudják az áldozatok bejelenteni a zaklatást.

Gavin Williamson oktatási miniszter „gyomorforgatónak” nevezte a felmerült vádakat és azt mondta: a diákoknak – az állami és magániskolákban egyaránt – joguk van ahhoz, hogy biztonságos környezetben tanuljanak. „A kormány a megfelelő módon fel fog lépni” - mondta.

„Ha elfogadott a zaklatás, az teret nyit a súlyosabb bűncselekmények előtt”

Soma Sara, az everyonesinvited.co.uk oldal 22 éves alapítója közben úgy fogalmazott „a nemierőszak-kultúra” az összes iskola számára gond.

Mint a BBC-nek elmondta, az oldalon említett állítások között „karácsonyi partikon történt fogdosás, fényképekkel történő zaklatás, bosszú-pornó – intim felvételek nyilvánosságra hozatala - és általánosságban vett szexista megnyilvánulások és nőgyűlölet” szerepelnek.

Normálisnak állítják be az abnormális viselkedést. Amikor a társadalomban jelenlévő gondolatok és hozzáállás elfogadottnak és jelentéktelennek állítja be a szexuális erőszakot, - például, amikor a szoknya alá betolt telefonnal készítenek fotókat vagy az intim képeket beleegyezés nélküli osztanak meg -, akkor az megnyithatja a kaput a szélsőségesebb bűncselekmények, mint például a nemi erőszak és szexuális támadások előtt” – tette hozzá.

Úgy érzem, hogy szégyen-kultúrában élünk. Stigmatizálják a szexuális erőszakot. Amikor a túlélők beszélni kezdenek az esetekről, akkor az emberek nem hisznek nekik. Akkor pedig hogy tudnának beszélni róla? Az emberek elrejtik ezeket az eseteket a felnőttek, a társaik elől, mert pusztító lehet egy amúgy is sérülékeny helyzetben lévő túlélő számára, ha valaki még csak apró utalást is tesz arra, hogy nem biztos, hogy hihető, amit mond. Ez egy földrengéssel ér fel a számára.”

Az Everone’s Invited oldalon található nyilatkozat „empátiát” sürget. „A megbékélés azt jelenti, hogy mindkét oldalt meg kell érteni, törekednünk kell felfogni az emberek élményeit, gondolatait, tetteit. A megbékélés megbocsájtást és felejtést, hanem a megbocsájtást és előrelépést jelent.”

Az anomim vallomásokban nem szerepel sem az áldozat, sem az elkövető neve, viszont több iskolát azonosítottak a bejelentők.

Simon Bailey, Norfolki rendőrfőkapitány szerint az egyik gond a fiatalok által fogyasztott pornográf tartalom mennyisége.

A diákok számára erodálódik az, hogy mi minősül normális szexuális kapcsolatnak” -mondta a brit rendőrfőnökök tanácsában gyermekvédelmi kérdésekkel foglalkozó illetékes.

Mi legyen a nemileg szegregált elitiskolákkal?

A brit kormány vizsgálatot tervez az elitiskolák – például a szexuális zaklatás-botrányban megnevezett az Eton College, a St Paul’s Boys School, Westminster School és a két először említett iskola – ügyében.

A zaklatási botrány közben visszavetheti a brit magániskolákban a nemek keveredését célzó modernizációs törekvéseket.

Bár az egyik legpatinásabb iskola vezetői tagadták, hogy döntésüknek köze lenne a zaklatási botrányhoz, a 640-éves fiúiskola, a Winchester College felülvizsgálja, hogy jövőre már lányok is járhassanak az intézménybe.

A Telegraph című konzervatív lap szerint a szülőket zavarja, hogy a botrányban nem érintett és évi 42 ezer font tandíjat (17.8 millió forint) felszámoló iskola „siet” a változások bevezetésével, amelyek nyomán 2022-től már bentlakó diákként tanulhatnának lányok az intézményben.

Őrültnek tűnik az elképzelés annak tudatában, hogy mi folyik a magániskolákban” – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás. „Érzékenyen kell állni a témához és el kell kerülni, hogy toxikus kultúra alakuljon ki” – tette hozzá.

Az elitintézmény vezetése közölte: „mérlegelik a szülőkkel folytatott Zoom-konferenciákon szerzett tapasztalatokat, ambiciózus modernizációs programjuk megvalósításakor”.

Ha a Winchester School végül lányokat is felvesz, akkor már csak három bentlakásos, tisztán fiú elitiskola marad a szigetországban: Eton, a Radley College és a Harrow School.

A liberális Independent című lap szerint a nemierőszak-kultúra éppenséggel összefügg a fiúiskolák által konzervált „patriarchális hegemóniával”.

Ezekben az intézményekben nevelték az elmúlt évszázadokban az egykori Brit Gyarmatbirodalom vezetőit. Az iskolák olyan fiatalembereket „hoznak létre”, akik „képesek a báj, a meggyőzés és korlátozott empátia eszközeit kombinálva... kegyetlenül kiiktatni az ellenfelet... és ezért a szülők még fizetnek is”.

Nagy-Britanniában és máshol is viták folynak a kizárólag fiú vagy lányiskolák jövőjéről. Ezeket sokan régimódinak tartják. Pártolóik és a statisztika szerint viszont a tisztán lányiskolákba járó lányok jobb tanulmányi eredményeket érnek el a nemek közötti elkülönülés miatt.

XS
SM
MD
LG