Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napfényes Albion

2021. április 12., hétfő

Naptár
2021. április
H K Sze Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
A kép illusztráció

Sokkolók a brit magániskolákat érintő nemi erőszakról és szexuális zaklatásról szóló állítások – mondta a brit oktatási miniszter. Gavin Williamson azután reagált, hogy egy anomim vallomásokat gyűjtő weboldal keddre több, mint 10 600 panaszt publikált. Szvetnik Endre írása.

Az Everyone’s Invited nevű brit oldalnak már több, mint 38 ezer követője van. Ezen a honlapon mostani és egykori diáklányok számolnak be fiúk és férfiak által az iskolákban, egyetemeken, de az utcán és diákmunka során is elszenvedett zaklatásról.

Egy bárban dolgoztam, nadrágot és hosszúujjú pólót viseltem. Nem volt rajtam smink. Kivittem az italt egy asztaltársasághoz. Az egyik fiú a fenekemet fogta meg, egy másik a mellemet... aztán a vaginámat. Ez csak az egyik eset volt. Napokig sírtam. Ilyen minden lány élete. A férfiaknak meg kell változniuk” – szól az egyik vallomás.

Egy másik bejelentő szerint az iskolája „szexista környezet volt”, mert nem engedte a lányoknak a túl rövid szoknyát, hogy az ne terelje el a fiúk és a férfi dolgozók figyelmét.

Ha mentem fel a lépcsőn, ott volt mögöttem egy csapat fiú és teljesen bevett dolog volt, hogy fogdosni kezdtek. Azt mondták: vegyem bóknak. Amikor jelenteni akartuk a tanároknak, azok azt mondták: járjatok hosszabb szoknyában. Egészségtelen normarendszerem alakult ki. Nem tudtam felismerni, hogy az egyetemen zaklattak, sőt azt is csak később fogtam fel, hogy barátaim megerőszakoltak” – írta egy southamptoni nő.

Több lány is arról írt, hogy a fiúk házibulikon vagy leitatták vagy részegségüket kihasználva molesztálták őket.

Két elitiskolában pattant ki a botrány

Az ügy azután kapott nyilvánosságot, hogy az elitnek számító londoni Highgate School és Dulwich College esetében merültek fel a vádak. Utóbbi intézménybe járt PG Wodehouse, Raymond Chandler és Nigel Farage, a brexitnek a Brit Függetlenségi Párt élén megágyazó populista politikus.

A két érintett intézmény közölte: azonnal fellép az ügyben – különösen, hogy a brit oktatási minisztérium értésre adta: lehúzhatják a rolót a „nemierőszak kultúrában” érintett intézmények.

Ha az iskolák nem tartják be a szigorú biztonsági követelményeket, akkor fellépünk” – közölte a minisztérium, kilátásba helyezve, hogy az intézményekbe küldhetik a brit tanfelügyelő szervezet, az Ofsted és a Független Iskolafelügyelet embereit. Ha az ő meglepetésszerű vizsgálataik úgy találják, hogy nem javítottak a helyzeten, akkor bezárathatják a kérdéses iskolát – jelezte a hatóság.

A diákok biztonságáról szóló ajánlásokat rendszeresen frissítik, hogy a tanárok és az iskolavezetés tudatában legyenek: mik a kötelességeik és hogyan kell lehetővé tenni a zaklatás jelentését – tették hozzá a minisztériumban.

Mozgásba lendül a rendőrség

Az oldalon több, mint 100 iskolát neveztek meg az állítólagos áldozatok. Az Oktatási Minisztérium és a Rendőrfőnökök Országos Tanácsa kapcsolatba lépett az oldal alapítóival. A londoni rendőrség pedig megkezdte a vallomások összegyűjtését, hogy esetleg feljelentésre ösztönözze az áldozatokat, és így nyomozásokat tudjon indítani.

Első lépésben a kormány és a rendőrség forró drótot hoz létre, hogy ezen az anomim vonalon tudják az áldozatok bejelenteni a zaklatást.

Gavin Williamson oktatási miniszter „gyomorforgatónak” nevezte a felmerült vádakat és azt mondta: a diákoknak – az állami és magániskolákban egyaránt – joguk van ahhoz, hogy biztonságos környezetben tanuljanak. „A kormány a megfelelő módon fel fog lépni” - mondta.

„Ha elfogadott a zaklatás, az teret nyit a súlyosabb bűncselekmények előtt”

Soma Sara, az everyonesinvited.co.uk oldal 22 éves alapítója közben úgy fogalmazott „a nemierőszak-kultúra” az összes iskola számára gond.

Mint a BBC-nek elmondta, az oldalon említett állítások között „karácsonyi partikon történt fogdosás, fényképekkel történő zaklatás, bosszú-pornó – intim felvételek nyilvánosságra hozatala - és általánosságban vett szexista megnyilvánulások és nőgyűlölet” szerepelnek.

Normálisnak állítják be az abnormális viselkedést. Amikor a társadalomban jelenlévő gondolatok és hozzáállás elfogadottnak és jelentéktelennek állítja be a szexuális erőszakot, - például, amikor a szoknya alá betolt telefonnal készítenek fotókat vagy az intim képeket beleegyezés nélküli osztanak meg -, akkor az megnyithatja a kaput a szélsőségesebb bűncselekmények, mint például a nemi erőszak és szexuális támadások előtt” – tette hozzá.

Úgy érzem, hogy szégyen-kultúrában élünk. Stigmatizálják a szexuális erőszakot. Amikor a túlélők beszélni kezdenek az esetekről, akkor az emberek nem hisznek nekik. Akkor pedig hogy tudnának beszélni róla? Az emberek elrejtik ezeket az eseteket a felnőttek, a társaik elől, mert pusztító lehet egy amúgy is sérülékeny helyzetben lévő túlélő számára, ha valaki még csak apró utalást is tesz arra, hogy nem biztos, hogy hihető, amit mond. Ez egy földrengéssel ér fel a számára.”

Az Everone’s Invited oldalon található nyilatkozat „empátiát” sürget. „A megbékélés azt jelenti, hogy mindkét oldalt meg kell érteni, törekednünk kell felfogni az emberek élményeit, gondolatait, tetteit. A megbékélés megbocsájtást és felejtést, hanem a megbocsájtást és előrelépést jelent.”

Az anomim vallomásokban nem szerepel sem az áldozat, sem az elkövető neve, viszont több iskolát azonosítottak a bejelentők.

Simon Bailey, Norfolki rendőrfőkapitány szerint az egyik gond a fiatalok által fogyasztott pornográf tartalom mennyisége.

A diákok számára erodálódik az, hogy mi minősül normális szexuális kapcsolatnak” -mondta a brit rendőrfőnökök tanácsában gyermekvédelmi kérdésekkel foglalkozó illetékes.

Mi legyen a nemileg szegregált elitiskolákkal?

A brit kormány vizsgálatot tervez az elitiskolák – például a szexuális zaklatás-botrányban megnevezett az Eton College, a St Paul’s Boys School, Westminster School és a két először említett iskola – ügyében.

A zaklatási botrány közben visszavetheti a brit magániskolákban a nemek keveredését célzó modernizációs törekvéseket.

Bár az egyik legpatinásabb iskola vezetői tagadták, hogy döntésüknek köze lenne a zaklatási botrányhoz, a 640-éves fiúiskola, a Winchester College felülvizsgálja, hogy jövőre már lányok is járhassanak az intézménybe.

A Telegraph című konzervatív lap szerint a szülőket zavarja, hogy a botrányban nem érintett és évi 42 ezer font tandíjat (17.8 millió forint) felszámoló iskola „siet” a változások bevezetésével, amelyek nyomán 2022-től már bentlakó diákként tanulhatnának lányok az intézményben.

Őrültnek tűnik az elképzelés annak tudatában, hogy mi folyik a magániskolákban” – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás. „Érzékenyen kell állni a témához és el kell kerülni, hogy toxikus kultúra alakuljon ki” – tette hozzá.

Az elitintézmény vezetése közölte: „mérlegelik a szülőkkel folytatott Zoom-konferenciákon szerzett tapasztalatokat, ambiciózus modernizációs programjuk megvalósításakor”.

Ha a Winchester School végül lányokat is felvesz, akkor már csak három bentlakásos, tisztán fiú elitiskola marad a szigetországban: Eton, a Radley College és a Harrow School.

A liberális Independent című lap szerint a nemierőszak-kultúra éppenséggel összefügg a fiúiskolák által konzervált „patriarchális hegemóniával”.

Ezekben az intézményekben nevelték az elmúlt évszázadokban az egykori Brit Gyarmatbirodalom vezetőit. Az iskolák olyan fiatalembereket „hoznak létre”, akik „képesek a báj, a meggyőzés és korlátozott empátia eszközeit kombinálva... kegyetlenül kiiktatni az ellenfelet... és ezért a szülők még fizetnek is”.

Nagy-Britanniában és máshol is viták folynak a kizárólag fiú vagy lányiskolák jövőjéről. Ezeket sokan régimódinak tartják. Pártolóik és a statisztika szerint viszont a tisztán lányiskolákba járó lányok jobb tanulmányi eredményeket érnek el a nemek közötti elkülönülés miatt.

Vasárnap több mint 237 ezer vakcinát adtak be Angliában és az egyiket én kaptam. Az értesítő SMS csütörtökön jött a háziorvosomtól. A megadott linken több időpont közül választhattam, de azonnal lecsaptam a legkorábbi, vasárnapi lehetőségre. Szvetnik Endre írása.

„Végre! Ez egy lépéssel közelebb visz a normális élethez” – mondtam magamnak.

Közben csütörtökön egy órán belül elkezdtek szállingózni az újabb hírek az AstraZeneca-szérum körüli gondokról: bár nincs bizonyított kapcsolat a védőoltás és a potenciális trombózis között, 3 északi ország leállította az AZ-vel történő oltásokat és ezzel követték Ausztriát, a három balti államot és Luxemburgot. Thaiföld is felfüggesztette egy időre az oltóanyag használatát.

Akkor most menjek „oltakozni” vagy sem? – kérdeztem magamtól, mert szinte teljesen biztos voltam benne, hogy AstraZenecával fogadnak majd. Inkább megyek, amúgy egészséges vagyok, nem félek – győztem meg magam.

Jó szervezés, barátságos önkéntesek

Amikor megérkeztem a London északi részén található oltóközponthoz, egyből mély benyomást tett rám a szervezés. A britek néha katasztrofálisan kommunikálnak, de az embereket jól tudják sorba állítani és terelni.

Két biztonsági ember már 20 méterről kiszúrt az utcán és udvarias karmozdulatokkal navigált be a rendelő előtt felállított „triage”-sátorba.

Itt jókedvű önkéntesek fogadtak. „Hű, de sok ma a ’68-aska” – jegyezte meg a születési dátumom kapcsán Maria, akiről kiderült, hogy civilben az egyik országos napilap szabadúszó riportere.

„Nézd, itt a cikkem az antivaxerekről... Amúgy hová valósi vagy?” – érdeklődött, majd amikor kiderült, hogy magyar vagyok, akkor odabólintott a mellette ülő hölgynek, aki – kicsi a világ – honfitárs volt.

Miután Maria kikérdezett, hogy kaptam-e az elmúlt hónapokban valamilyen vakcinát, volt-e valaha allergiás reakcióm oltásokra és feltett még néhány további kérdést, a Magyarországról érkezett Erika elmondta, azért vállalta ezt az önkéntes munkát, „mert jobb, mint napközben otthon ülni a kényszerszabadság miatt”.

Nem úgy történt, ahogy számítottam rá

A csevegésnek vége szakadt, mivel mások is vártak a sorukra mögöttem. Az önkéntesek szépen betereltek a rendelő épületébe, ahol a padlóra tett matricák biztosították, hogy az emberek betartsák az előírt távolságot.

3 perc várakozás után beinvitáltak az egyik helyiségbe, ahol egy Beyoncé-kinézetű hölgy elmondta, hogy „ma az AstraZeneca vakcinával oltunk. Elfogadja? Csak azért, mert voltak, akik elutasítják”.

Már készültem, hogy ezt kapom, persze!” - mondtam, miközben levettem a pulóveremet.

És balkezes vagy jobbkezes?” – kérdezősködött tovább – „csak mert kicsit nehezebb lesz azt a karját mozgatni, úgyhogy ha jobbkezes, akkor javaslom, hogy a balba adjuk. Ez az izomba megy ugyanis”.

Erre is rábólintottam, de közben lelki szemeim előtt azt láttam, ahogy belém döfnek egy négycentis tűt. A nővér szúrós szemmel rám nézett, bár éreztem, hogy húz: „Maga ideges?

Hát, volt, hogy régen elájultam a fogorvosnál, amikor megszúrt” – magyaráztam, mire kaptam egy „azért-magából-többet-néztem-volna-ki” típusú, szánakozó mosolyt. „Nézze csak, hogy mi megy a folyosón!” – vetette közbe és azzal megszúrt.

Maga a dolog talán egy másodpercig tartott és nem éreztem semmit. Utána a nővér kiállította az igazolást, rajta a vakcina sorozatszámával és elmondta, hogy a brit oltási gyakorlat értelmében a második dózist 3 hónap múlva kapom meg.

Elmondta még, hogy a hétvégén minden nap átlagban kétezer embert oltottak be ebben a központban, viszont hétközben kevesebben jönnek. Elbúcsúztunk és a személyzet egy másik tagja kedvesen kiterelt az utcára az épület másik ajtaján át.

Van, aki felületesnek tartja a briteket, de a mindennapi, apró kedvességek az egyik dolog, amiért jó itt élni – jegyeztem meg magamnak.

Összehasonlító elemzés: ki mit kapott és hogy van?

A baráti kör WhatsApp-csoportjában közben élénk beszélgetés folyt arról, hogy ki, mikor és milyen vakcinát kapott.

Az astrás táborba került sorstársak egyike elmondta, hogy „volt egy fejfájós és lázas éjszakám” egy másik pedig hogy „körülbelül 12 órával az oltás után kezdtem magam rosszul érezni”. Hát jó, akkor a délutáni Arsenal-meccset még normálisan meg tudom nézni – nyugtattam meg magam. (Ó, és kivételesen győztünk, ennél már nem is lehetett volna jobb a nap.)

Sikíts egyet, és megmondom, covidos vagy-e
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

A rosszullét végül elkerült, bár éjszaka én sem aludtam túl jól, reggel pedig nálam is jelentkezett a gyengeség, a hőemelkedés és az enyhe karfájás.

Ezeket a tüneteket hívják a briteknél „man flu”-nak, arra utalva, hogy egy férfi ilyenkor beteget jelent, miközben a nők megvonják a vállukat és bemennek dolgozni.

Késő délutánra elmúlt a rosszullét.

Közben jöttek a hírek, hogy további országok függesztették fel az AstraZeneca-oltásokat néhány vérrög-képződéses eset nyomán. Azzal nyugattam magam, amit a brit gyógyszerészeti és egészségügyi felügyelőszerv mondott: 11 millió Nagy-Britanniában beadott AZ-dózis után, nincs olyan adat, hogy gyakoribb lenne a trombózis, mint ami amúgy is előfordulna a lakosság körében.

Szeretne mindent megtudni az oltásokról? A tények érdeklik közérthetően? Látogasson el kifejezetten a válaszokra létrehozott aloldalunkra!

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG