Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Némileg felpörgött az oltási tempó a tinédzserekkel


Koronavírusosok számára átalakított intenzív osztály a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján, 2021. április 9-én.
Koronavírusosok számára átalakított intenzív osztály a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján, 2021. április 9-én.

Tovább csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, és tartósan száz alatti már a járvány miatti közvetlen, napi halálozások száma is. A 16-18 évesek kampányszerű oltásával sikerült felgyorsítani az oltási ütemet is.

Péntekre átlépte a 29 ezret a járvány közvetlen áldozatainak száma Magyarországon. 71 újabb halálos áldozatról tájékoztatott az állam előző napról, így összesen 29 041 ilyen elhunytat regisztráltak.

2 612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami követő az elmúlt hetek tartós csökkenésének trendjét. Közülük jelenleg 338 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel próbálják életben tartani őket.

16-18 éveseket is oltanak, egyelőre kampányszerűen

Beindult a 16-18 évesek oltása is. Egyelőre egy kampány keretében, azok kaphatnak most néhány napig Pfizer-oltást, akiknek a szülei vagy törvényes képviselői április 30. és május 7. közt regisztrálták a gyereküket és utána május 10-től foglaltak nekik időpontot is.

Ezzel párhuzamosan az oltási ütem is felgyorsult, az előző hetek lényegesen lassabb tempója után ma már 63 ezerrel több olyan embert jelentettek előző napról, aki megkapta az első oltását. Így jelenleg összesen 4 millió 483 ezer ember kapott eddig legalább egy oltást az államtól.

Az állam szerint eddig nagyjából ötmillióan regisztráltak, így ha sikerül tartani ezt az ütemet, 8-10 napon belül mindenki megkap legalább egy oltást, aki ezt kérte.

Új lépések kellenének az új járványok ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán tett közzé egy jelentést, ami a mostani tanulságok alapján azt mérte fel, hogy a világ mennyire áll készen egy újabb világjárvány kivédésére.

A dokumentum szerint nem igazán, azonnali és jelentős reformokra lenne szükség az újabb járványok ellen. Erről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG