Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértő: Azonnali reformok nélkül csak idő kérdése egy újabb pandémia


A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére gyújtott gyertyák Csehországban, 2021. május 10-én
A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére gyújtott gyertyák Csehországban, 2021. május 10-én

Globális reformokra lenne szükség, hogy elkerüljük a koronavírushoz hasonló világjárványt, véli a WHO szakértője, aki a WHO lassúságát és a gazdag országok vakcina-felvásárlását is kritizálta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán tett közzé egy jelentést, amely a koronavírus-járvány tanulságai alapján azt mutatja be, mennyire áll készen a világ egy újabb pandémia kivédésére. A dokumentum szerint azonnali és gyökeres reformokra lenne szükség, hiszen annak a „mérgező koktélnak” az elemei, amelyek a Covid-19 világjárványhoz vezettek, a korlátozó intézkedések ellenére továbbra is fennállnak.

Állami akadályok

Michel Kazatchkine, a jelentés egyik készítője a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozott a jelentés alapjául szolgáló vizsgálat eredményeiről. A francia Kazatchkine korábban diplomata volt, majd ő vezette az AIDS, TBC és malária ellen küzdő globális alapot. Szerinte egy, a már több mint 3,3 millió áldozatot követelő, 2020–21-es járványhoz hasonló tragédia csak globális egészségügyi reformmal kerülhető el.

Kazatchkine reményét fejezte ki, hogy az országok hallgatnak a javaslataikra, hiszen a mostani járvány világszerte hatalmas sokkot okozott, amely a gazdag és szegény országokat sem hagyta érintetlenül. Probléma azonban, hogy az országok erre a sokkra nem együttműködéssel reagáltak, pedig a mostaninál sosem volt jobb alkalom az egészségügy általános átgondolására.

A jelentés készítője bírálta a WHO munkáját is, mint mondta, a szervezet járványügyi riasztórendszere „eléggé leromlott”. Komoly probléma, hogy a világszervezet semmilyen jelentést nem tehet közzé kormányok engedélye nélkül, ami főként a járvány első szakaszában, Kínában okozott gondot.

Nem csak egészségügyi kérdés

„Azt javasoljuk, a kormányok tegyék lehetővé, hogy a WHO jelen időben, kormányzati engedély nélkül is közölhessen minden rendelkezésére álló információt” – mondta Kazatchkine. „Az ENSZ 194 tagállamának lehetővé kell tennie, hogy a WHO szabadon folytasson kutatásokat azokban az országokban, ahol fertőzési gócok alakultak ki.”

A szakértő javaslata szerint szükséges lehet egy új ENSZ-intézmény, egyfajta „állandó Biztonsági Tanács” felállítására, amely az egészségügyi krízisek elkerüléséért felelős. „A mostani válság rámutatott, hogy egy egészségügyi válság nemcsak az emberek egészségét, de a társadalmi, gazdasági és politikai stabilitást is veszélyezteti” – mondta.

Vakcina-egyenlőtlenség

Kazatchkine beszélt arról is, hogy a mostani pandémiát sem szabad még lezártnak tekinteni. Az érintett országoknak azt javasolta, tartassák be következetesen a távolságtartás szabályait, mivel szerinte jelenleg a legtöbb ország nem tesz elég lépést a veszélyes zsúfoltság ellen.

„Második javaslatom, ami még érzékenyebb kérdés, a védőoltásokhoz való hozzáférésre vonatkozik. A gazdag országok eddig 4,3 milliárd dózisnyi oltást előrendeltek, annak ellenére, hogy csak 1,16 millió embert kell beoltaniuk. Arra kérjük őket, hogy ha már sikerült elfogadható mértékben átoltaniuk a társadalmat, 2021 szeptemberéig ajánljanak fel a fennmaradó oltásokból egymilliárdot a szegényebb országoknak.”

A WHO mellett fontosnak tartja a Kereskedelmi Világszervezet a WTO szerepvállalását is, akik segíteni tudnának egy vakcinaelosztási és engedélyeztetési mechanizmus kidolgozásában.

„Ha egyes gyártók nem vállalják önként a gyártási licenszek eladását, a WTO egy szabadalmi felmentést is kiadhatna” – mondta Kazatchkine.

XS
SM
MD
LG