Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzeti konzultáció lesz a Moszkva elleni energetikai szankciókról 


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2022. szeptember 22-én
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2022. szeptember 22-én

A Fidesz-frakció felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciókról – olvasható a Fidesz Facebook-oldalán, és Kocsis Máté frakcióvezető is erről beszélt a Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülés után.

„Nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett. Az emberek megkérdezése azért is fontos lesz, mert minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb károkat fog okozni” – mondta Kocsis Máté a 444.hu beszámolója szerint.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: „Minden esetben, amikor fontos nemzeti sorskérdésekben kell dönteni, megkérdezzük az embereket” – írta a lap.

Kocsis Máté közölte: az új konzultáció középpontjában az energetikai szankciók állnak.

Az Infostart tudósítása szerint a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy a nemzeti konzultáció a legfőbb politikai eszköz a szankciók ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor múlt szombaton arról beszélt Kötcsén, hogy ősszel várható tárgyalás az európai vezetők között a szankciós csomag meghosszabbításáról újabb hat hónapra, és a miniszterelnök szerint meg kell próbálni megakadályozni a prolongálást.

A kormányfő tisztában van vele, hogy ezzel az állásponttal egyelőre szinte egyedül van a tagállami vezetők között, de a szeptemberi olasz választásokra utalva megjegyezte, addigra remélhetőleg olyan kormány alakul Olaszországban, amelyik támogatja őket ebben.

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor az Oroszország elleni uniós szankciókat okolta az inflációért egy zárt ajtók mögött tartott beszédében Balatonalmádiban. Szerinte ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének, és az infláció is csökkenne, Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a recessziót.

Orbán arra kérte frakciója tagjait, mindent tegyenek meg azért, hogy Európa legkésőbb év végén visszavonja a szankciókat, amit szerinte a brüsszeli bürokraták erőltetnek Európára.

XS
SM
MD
LG