Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A népszámláláskor több ezer ember vallotta azt, hogy otthon szkítául beszél


2023. december 24-én karacsunünnepet tart a Magyar Turán Szövetség néhány jelmezes tagja Ópusztaszeren (a kép illusztráció)
2023. december 24-én karacsunünnepet tart a Magyar Turán Szövetség néhány jelmezes tagja Ópusztaszeren (a kép illusztráció)

Több ezer magyar gondolja azt, hogy ismeretlen, kihalt nyelven beszél otthon, családi körben. A HVG kikérte ugyanis azok listáját, akik a népszámláláskor nem elismert nemzetiséghez tartozónak vallották magukat.

Magyarországon a 2022-es népszámlálás során 2439-en vallották magukat szkítának – írja a HVG. Eggyel pontosabban ennyien mondták a kérdezőbiztosnak, hogy

a szkíta a „nemzetiségi, anyanyelvi, családi, baráti közösségben használt” nyelvük.

Ez szokatlan, hiszen összesen pártucatnyi megfejtett vagy megfejtetlen, hitelesnek tekinthető szkíta kifejezésről lehet tudni.

Tizenhárom elismert kisebbségre kérdeztek rá külön
A Központi Statisztikai Hivatal a népszámlálások során rákérdez a nemzetiséghez tartozásra, de a honlapjukon is elérhető adatsorokban csak a tizenhárom elismert magyarországi, honos nemzeti kisebbség számait tüntetik fel. Az lesz elismert kisebbség, akiknél ehhez összegyűlik ezer aláírás, és az Országgyűlés is jóváhagyja. Így lehet elismert nemzeti kisebbség például a kevesebb mint háromezres szlovén kisebbség, míg a messze több mint tízezres kínai kisebbség egyelőre nem. Az elismert kisebbségek jogosulttá válnak helyi és országos önkormányzatot létrehozni, sőt a parlamenti választáson is állíthatnának listát, és mandátumhoz is juthatnának a németekhez hasonlóan.

Az MTA szerint lehetetlen, hogy élő, hagyományait és nyelvét őrző nemzetiség legyenek Magyarországon, mivel kétezer éve „eltűntek a történelem színpadáról”.

Ez utóbbit onnan lehet tudni, hogy tavaly több mint ezer aláírással egyesek megpróbálták hivatalos nemzetiségként bejegyeztetni a hazai szkítákat, a parlament azonban leszavazta a kezdeményezést.

Szintén nehezen elképzelhető, mégis több százan gondolták, hogy jellemzően hunul vagy kunul beszélnek otthon. A kun nyelv utolsó ismerője a hagyomány szerint a XVIII. században halt meg, bár kétséges, hogy valóban kunul tudott-e.

Előkerült több száz, jászul beszélő válaszadó is. Korábban ők is sikertelenül próbálkoztak magyarországi hagyományait, nyelvét őrző nemzetiséggé nyilváníttatni a jászokat, noha támogatóik között tudhatják például Pócs János fideszes országgyűlési képviselőt, aki korábban azt is levezette, hogy „Jézus Krisztus is jász volt, mert jászolban született”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG