Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi betörőhálózatot számoltak fel európai országokban


Intézkedés közben egy georgiai rendőr. (Képünk illusztráció)
Intézkedés közben egy georgiai rendőr. (Képünk illusztráció)

Hat európai országban is lecsapott a rendőrség egy georgiai (grúz) szervezett bűnözői csoport feltételezett tagjaira. A több tucat emberből álló hálózatot rablásokkal és pénzmosással gyanúsítják.

Alighanem a közelmúlt egyik legkiterjedtebb szervezett bűnözői hálózatának tagjai lehetnek azokat a georgiai állampolgárok, akiket Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Belgiumban állítottak elő egy nemzetközi rendőrségi akció során.

Rablás, pénzmosás

Szerdán a georgiai külügyminisztérium megerősítette, hogy a georgiai rendőrség tippjei alapján több tucat gyanúsítottat tartóztattak le az Európai Unió országaiban, akik egy rablásokra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai lehetnek.

A külügyminisztérium közlése szerint a csoport Észak-Olaszországban számos lakást kirabolt, és az így szerzett pénzt legális vállalkozásokba próbálták forgatni. Mindehhez feltehetően hamis személyi iratokat és álneveket használtak.

A főnök is bilincsbe kerülhetett

Csak Olaszországban 23 embert tartóztattak le. További két gyanúsítottat Lengyelországban, egy-egy személyt Belgiumban, Görögországban és Szlovéniában fogtak el. A bűncselekményekért akár 10 évet is kaphatnak.

További 18 gyanúsítottat vettek őrizetben Franciaországban, köztük van az a személy, aki a bűnszervezet vezetője lehet: őt társai „tolvaj keresztapaként” emlegettek, ami az orosz és posztszovjet börtönszlengben az egyik legmagasabb bűnözői rang neve. A bűnszervezet franciaországi csoportját sorozatos betörésekkel, orgazdasággal és dohánycsempészéssel vádolják. Rájuk szintén 10 éves börtön várhat, illetve meg kell téríteniük az általuk okozott károkat, 375 ezer eurót kell fizetniük.

Hat országban több mint 40 tagja volt annak a betörésre szakosodott bűnszervezetnek, amelyen kedden ütöttek rajta a rendőrök a georgiai nyomozók tippje alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG