Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi segítségnyújtás a járványválságba süllyedt Indiának


Oxigénmaszkot viselő beteg várakozik egy járványkórház előtt Újdelhiben 2021. április 22-én
Oxigénmaszkot viselő beteg várakozik egy járványkórház előtt Újdelhiben 2021. április 22-én

Az Európai Unió, illetve több másik ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és még Pakisztán is felajánlotta segítségét Indiának, ahol már napok óta rekordokat dönt az új koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

A „fertőzéscunami” által érintett Indiában súlyos az eszközhiány, beteltek a kórházi ágyak, illetve nincs elegendő orvosi oxigén, sokan emiatt halnak meg.

Az amerikai Fehér Ház vasárnap bejelentette: azonnali segítségnyújtás keretében vakcina-alapanyagokat, egészségügyi felszereléseket, vírusteszteket és védőeszközöket küldenek a dél-ázsiai országnak.

Az Egyesült Államok nagyjából 30 millió adaggal rendelkezik az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni oltóanyagából, amelynek ottani használatát még nem hagyta jóvá az illetékes hatóság, és sokan azt szorgalmazzák, hogy ezen készletekből juttassanak Indiának és más rászoruló országoknak.

Korlátozott gyártási kapacitások

Az AstraZeneca-vakcinát gyártó Indiai Szérum Intézet előző héten közölte, hogy nem lesz képes júliusig a jelenlegi 60-70 millióról havi 100 millióra növelni a gyártási kapacitását, s ennek egyik fő oka a hiány bizonyos alapanyagokból. A késlekedés lelassíthatja az oltási kampányt, amelynek keretében eddig mintegy 130 millió vakcinadózist adtak be Indiában. A vállalat több más országba is szállít, márciusban azonban kénytelen volt korlátozni a kivitelt, így részesítve előnyben a hazai piacot.

Németország vasárnap közölte, hogy mobil oxigéngenerátorokat és más egyéb felszerelést küldenének Indiába.

Hétfőn immár az ötödik egymást követő napon rekordot döntött Indiában a koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak napi növekménye. Az elmúlt 24 órában 352 991 új fertőzöttet és 2812 halálos áldozatot regisztráltak. Sokak szerint azonban a valódi számok ennél is jóval magasabbak lehetnek.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélekednek, Indiában túl hamar lazítottak a járványügyi korlátozásokon azt követően, hogy az ország viszonylag enyhén vészelte át a járvány első hullámát, mások azonban a vírus új mutációit teszik felelőssé a drasztikusan megugrott számokért.

A Covid miatt az összeomlás szélén áll az indiai egyészségügy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00
Készült az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG