Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi tiltakozások a mianmari katonai puccs ellen


Katonák Naypyidaw-ban 2021. február 1-én, miután a katonaság őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjí-t és az elnököt is.
Katonák Naypyidaw-ban 2021. február 1-én, miután a katonaság őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjí-t és az elnököt is.

A világ számos állama, az Európai Unió és az ENSZ-főtitkár is elítélte a mianmari katonai puccsot, illetve az országot de facto vezető Aung Szan Szú Kjí és mások őrizetbe vételét.

Az Egyesült Államok ellenez bármiféle kísérletet a választási eredmények megváltoztatására vagy a demokratikus átalakulás akadályozására, és fel fog lépni a felelősök ellen, amennyiben nem vonják vissza ezeket az intézkedéseket” – szögezte le Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az őrizetbe vettek „azonnali és feltételek nélküli” elengedését sürgette. Boris Johnson brit miniszterelnök aláhúzta Twitter-üzenetében: a nép választását tiszteletben kell tartani, a civil vezetőket szabadlábra kell helyezni.

Heiko Maas német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a történtek veszélybe sodorják a demokratikus átalakulás eddigi eredményeit. Emellett a kormány és a parlament letartóztatott tagjainak azonnali szabadon bocsátását sürgette.

Hasonló felszólítást tett közzé Japán is, amely szoros kapcsolatot ápol Mianmarral, számos vállalat létesített helyi üzemeket, Tokió pedig jelentős anyagi segítséget nyújt a délkelet-ázsiai országnak.

„Aggodalommal tölt el bennünket a Mianmarban kihirdetett szükségállapot, amely árt az általunk régóta szilárdan támogatott demokratikus folyamatoknak” – emelte ki Kato Kacunobu, a kormány főtitkára. „Országunk határozottan felszólítja a hadsereget a demokrácia helyreállítására” – írta.

Belügy?

Tokióban mianmari tüntetők százai vonultak utcára hétfőn, sokan Szú Kjít ábrázoló táblákat tartottak a magasba. A szervezők szerint mintegy nyolcszázan vettek részt a demonstráción.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a fejlemények komoly csapást jelentenek a demokratikus reformokra Mianmarban. Kiemelte: tartózkodni kell az erőszaktól és tiszteletben kell tartani az emberi jogokat. Kína ugyanakkor mindössze annyit közölt, hogy tudomásul vették a történteket, és a helyzet értékelése folyik.

Több térségbeli ország, Thaiföld, Kambodzsa és a Fülöp-szigetek is „belügynek” minősítette a történteket.

Készült a Reuters jelentései alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG