Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerdán tízig még letudhatja online a népszámlálást, utána már a személyes megoldás marad


Nyíregyházán tölti ki épp valaki online a népszámlálási oldalt 2022. október 1-jén
Nyíregyházán tölti ki épp valaki online a népszámlálási oldalt 2022. október 1-jén

Kissé meghosszabbították a kötelező népszámlálás online adatmegadási határidejét, október 19-én reggel 10-ig még el lehet küldeni a kért adatokat netes felületen. Utána már a számlálóbiztosok személyes adatfelvétele marad, illetve legvégső esetben a települési jegyző felkeresése. Vigyázzon a csalók lehetőségére, a számlálóbiztosok soha nem kérhetik el a személyes okmányait, ön viszont kérheti az övéket. Semmiképp nem kötelező őket beengednie a lakásába.

Szerdán, azaz október 19-én reggel 10 óráig meghosszabbították a népszámlálási adatfelvételi ív online kitöltési lehetőségének határidejét – hivatkozott a KSH-ra a rendőrség. A netes felületet itt éri el: https://belepes.nepszamlalas2022.hu/.

Tíz óra után viszont már ez a lehetőség megszűnik, onnantól a számlálóbiztosok személyes adatfelvétele marad lehetőségként, illetve ha valaki erről is lemarad, november 21. és november 28. között települése jegyzőjénél jelentkezve tehet eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

A számlálóbiztosok mindenkit megpróbálnak felekeresni, aki nem töltötte ki online a kérdőívet. A személyes látogatás viszont a bűnözőknek is lehetőségeket kínál, ezért érdemes ellenőrizni a számlálóbiztosokat.

A rendőrség három tanácsot is adott ennek kapcsán.

  • A számlálóbiztosoknak ne adja oda semmilyen igazolványát vagy személyes iratát, mert nem kérhetik el.
  • Ön viszont pont így ellenőrizheti, hogy csalók kopogtatnak-e a népszámlálás ürügyén, azaz elkérheti a biztosoktól a számlálóbiztosi igazolványukat, amelyen szerepel a nevük és az azonosítószámuk. Sőt emellé elkérheti egy fényképes személyazonosítójukat. Ez utóbbi a személyi igazolvány, a jogosítvány vagy az útlevél.
  • Emellett ellenőrizheti őket úgy is, hogy betelefonál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ingyenesen hívható, 06 (80) 080-143-as számára. Itt a cím megadása után a telefonos operátor megkeresi a címhez rendelt hivatalos számlálóbiztost, és megadja a nevét és az igazolványszámát.

Mindezek mellé fontos lehet azt is észben tartani, hogy egy percig sem kell beengednie egy számlálóbiztost se a lakásunkba. Pont ugyanolyan hivatalos lesz a folyosón, az udvaron, netán a biciklitárolóban kitöltve.

A népszámlálás nagyon drága és ritka művelet, minél pontosabb megvalósítása az egész ország érdeke. A közigazgatási, gazdasági, oktatási, kulturális tervezés jó esetben ezeken az adatokon is nyugszik, emellett a tudományos kutatásokhoz is különösen értékes lesz megtudni, hogy élnek Magyarországon az emberek.

Külföldről is ez alapján fognak leginkább képet kapni a magyarországi állapotokról – tette hozzá a KSH. Itt tájékozódhat még a kérdésekről, nagyjából fél órát vehetnek igénybe. Adatai kapcsán nem fog megadni semmi olyat, amit az állam ne deríthetne ki önről egyékbént is más utakon.

A KSH-ban is megbízhat ezen a téren. Működésük kapcsán a korábbi években is felmerültek egyes szakmai kritikák vagy értelmezési pontosítások, de a biztonságos adatkezelésüket senki nem vonta kétségbe.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG