Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszava: Orbán Viktor ellen gyűjt aláírásokat egy finn EP-képviselő


Orbán Viktor 2023. december 14-én az EU-csúcstalálkozóra érkezik az Európai Tanács brüsszeli épületébe
Orbán Viktor 2023. december 14-én az EU-csúcstalálkozóra érkezik az Európai Tanács brüsszeli épületébe

Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő azt szeretné elérni, hogy az uniós kormányok vonják meg a szavazati jogot Magyarországtól a döntéshozó EU Tanácsban – írja a Népszava arra a levélre hivatkozva, amelyet a finn politikus az EP elnökének, Roberta Metsolának írt.

Ebben a levélben Petri Sarvamaa egyebek között azzal érvel, hogy meg kell őrizni az Európai Unió döntéshozatali képességét, amikor közös döntésekre van szükség, például Ukrajna támogatására.

Szerinte az uniós döntéshozatali gépezet Orbán Viktor miatt akadt el, és csak úgy tehető ismét működőképessé, ha megfosztják a magyar miniszterelnököt a tanácsban a szavazati jogától. „Megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni”idézi a lap a finn politikust.

Sarvamaa azt javasolja, hogy az EP határozatban szólítsa fel az Európai Bizottságot vagy a tagállamokból álló EU Tanácsot, hogy állapítsa meg: Magyarországon súlyosan és tartósan sérülnek az uniós értékek. Szerinte aktiválni kell az Orbán-kormánnyal szemben évekkel ezelőtt elindított, úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás következő szakaszait, ami azzal járhat, hogy felfüggesztik Magyarország uniós tagsággal járó egyes jogait, például a szavazati jogát az EU intézményeiben.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU és Magyarország viszonyának alakulása 2010 óta – A magyar turul repülése

Az EP-képviselő szerint ez egyértelmű üzenet lenne az Európai Unió részéről a magyar kormány számára, hogy nem tűri a visszalépést a jogállamiság terén. A finn politikus úgy véli: „a tagállamok tétlenségével szemben” az európai parlamenti képviselőknek kell összefogniuk és cselekedniük, levélében ehhez a kezdeményezéshez kéri képviselőtársai támogatását.

Néhány hónapon belül ez már a második hasonló tartalmú kezdeményezés. Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, tavaly áprilisban az EU 26 tagállamának írt közös levélben sürgette a Magyarországgal szemben folyó 7. cikk szerinti eljárás felgyorsítását az Európai Parlament magyar jogállamiság helyzetéről készült jelentésének szerzője és négy árnyék-jelentéstevő. Levelükben hathatós intézkedéseket sürgettek, még mielőtt Magyarország 2024 második felében átvenné az EU féléves soros elnökségét.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG