Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszavazáson dönt Svájc arról, bankjai finanszírozhatnak-e fegyvergyártókat


A Lockheed Martin által gyártott amerikai Patriot (hazafi) légvédelmi rendszert tesztelik német katonák Krétán, 2017. november 8-án.
A Lockheed Martin által gyártott amerikai Patriot (hazafi) légvédelmi rendszert tesztelik német katonák Krétán, 2017. november 8-án.

Az alpesi ország polgárai arról fognak vasárnap szavazni, hogy a bankjaik ne hitelezhessenek fegyvergyártóknak, a nemzeti bankjuk vagy nyugdíjalapjaik pedig ne fektethessenek be fegyvergyártókba.

Népszavazás lesz vasárnap Svájcban, írja a Reuters. Arról fog dönteni a lakosság, hogy megtiltják-e az országban a fegyvergyártók finanszírozását.

A svájci bankok nagyjából 11 milliárd dollárnyi (3300 milliárd forintnyi) vagyont tartanak fegyvergyártóknál, pontosabban ez az összes nekik adott hitelt, és a fegyvergyártók svájci bankok által birtokolt részvényeinek összege.

A legnagyobb érintettek a Svájci Nemzeti Bank, a UBS és a Credit Suisse, áll Profundo független elemzőcég tanulmányában. A fegyvergyártók alatt pedig jellemzően olyan multikat kell érteni, mint a Lockheed Martin, a Northrop Grumman vagy a General Dynamics.

A BAE Systems november közepén állapodott meg Svájccal arról, hogy 2040-ig üzemben tartják az ország 186 db CV90-es harcjárművét.
A BAE Systems november közepén állapodott meg Svájccal arról, hogy 2040-ig üzemben tartják az ország 186 db CV90-es harcjárművét.

A háborús kereskedelem elleni kezdeményezés (Kriegsgeschäfte-Initiative) azt szeretné elérni, hogy a Svájci Nemzeti Bank és a nyugdíjalapok ne fektethessenek olyan cégbe, amelyben az árbevétel több mint 5 százaléka származik fegyverekből. Emellett a bankok ne hitelezhessenek fegyvercégeknek.

"Egy magát semlegesnek beállító ország hogyan profitálhat hadianyagokból?"

- kérdezi Julia Kueng, a Fiatal Zöldek Pártjának társelnöke."Elképesztő mennyiségű pénz érkezik Svájcból egy olyan iparágba, ami a halálból és a pusztításból profitál" - mondta még.

A Svájci Nemzeti Bank nem támogatja a javaslatot, szerintük ez aláásná a nemzeti bank függetlenségét, és jogi bizonytalanságot is hozna.

A UBS is elutasította a kezdeményezést, szerintük ők már most sem finanszíroznak olyan fegyvereket, melyek be vannak tiltva Svájcban. Az alpesi országban tiltólistán vannak az atom-, a vegyi-, a biológiai fegyverek mellett a taposóaknák és a kazettás lőszerek is.

A Credit Suisse a svájci bankszövetség álláspontjára hivatkozott. A szövetség szerint ez a javaslat rontaná a befektetési környezetet Svájcban, és szükségtelen korlátokat állítana.

A svájci kormány is ellenzi az ötletet. Maja Riniker, a konzervatív FDP képviselője szerint a javaslat "naiv és felelőtlen".

"Persze, hogy mindannyian egy teljesen békés világban szeretnénk élni. De a javaslat ezt nem oldaná meg - egy másik ország sem követné. Ehelyett ahhoz vezetne, hogy a cégek elvinnék Svájcból a gyártást".

A Swissmem iparszövetség szerint a javaslat mintegy 3 ezer céget és 50 ezer dolgozót érintene Svájcban, hiszen ottani cégek is gyártanak fegyvereket vagy azokhoz kritikus alkatrészeket.

Svájc tavaly 71 országba exportált fegyvereket 728 millió frank (nagyjából 243 milliárd forint) értékben. Ez több mint 40 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

Egy novemberi felmérés szerint a svájciak fele támogatja a javaslatot, 45 százalék ellenzi. Svájc egyébként az elmúlt 200 évben nem háborúzott külföldön, hat éve pedig leszavazta a lakosság, hogy Gripen vadászgépeket vegyen az ország.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG