Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszerűtlenek a felvételizők körében a természettudományos tanári szakok


Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik telefonjukon az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én (képünk illusztráció)
Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik telefonjukon az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én (képünk illusztráció)

Kémiatanárnak például osztatlan, tíz féléves tanári képzésbe nappali tagozaton húsz hallgatót vettek fel országosan – írja a 24.hu. Közülük hatan az ország legnagyobb tanárképzőjén, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanárképző Központjában kezdik meg tanulmányaikat.

Elsőként a Népszava írt arról, hogy kevés a természettudományos szakra tanárnak jelentkezők száma, noha a kormány a ponthatárok kihirdetése után úgy reagált, hogy lesz tanár bőven, hiszen tavalyhoz képest rekordot döntött idén a pedagógusképzésbe felvettek száma.

Idén több mint 10,5 ezer főt vettek fel, míg tavaly 7,3 ezret, ami valóban jelentős emelkedés az elmúlt évekhez képest. Ugyanakkor a három legnépszerűbb képzés az óvodapedagógusi, a gyógypedagógiai és az ötéves osztatlan tanári.

Osztatlan tanári képzésre idén mindössze 1550 főt vettek fel, ez alig több a tavalyi 1458-nál, pedig itt képzik a jövő magyart, történelmet, matematikát, természettudományokat, idegen nyelveket tanító tanárait.

Általános iskolai tanítónak 2523-an jelentkeztek, közülük 1035 főt vettek fel, míg általános pedagógiai szakra 183-an jutottak be az 586 jelentkezőből.

A kémia mellett a többi természettudományos tantárgy sem túl vonzó. Az ELTE-n biológiatanárnak 42-en tanulhatnak tovább valamilyen szakpárosításban, matektanárnak 41-en, fizikatanárnak pedig 12-en - írja a Népszava.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG