Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem vész el, csak átalakul - a NER-ben marad a bajba jutott Dömper Kft.


Munkagép a 37-es főút mellett Gesztelynél 2021. június 30-án (képünk illusztráció)
Munkagép a 37-es főút mellett Gesztelynél 2021. június 30-án (képünk illusztráció)

Átveszi a Dömper Kft.-t, valamint projekt cégét, a Hidro-Duna Kft.-t a Duna Aszfalt Zrt. – értesült a Szabad Európa. Információink szerint erre azért van szükség, mert az M100-as megépítésének törlésével a Völner Pálhoz köthető Dömper bajba került volna hosszabb távon.

Egy forrásunk szerint a Dömper dolgozóinak már be is jelentették az akvizíciót, amit „fúzióként” emlegettek, de valójában arról van szó, hogy a Dömper Kft. valamilyen formában (a pontos jogi konstrukciót még nem ismertették az érintettekkel) beolvad a nála jóval nagyobb vetélytársába. Ugyanez lesz a sorsa a Dömperrel egy helyrajzi számra bejegyzett Hidro-Duna Kft-nek is, ez valójában a Dömper alagút építésre létrehozott projektcége. A két kft. ugyanis nincs egy súlycsoportban a részvénytársasággal.

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint az elmúlt négy évben 2020-ban volt a legmagasabb árbevétele a Dömpernek, 25,9 milliárd forint, ez egy milliárd forint adózás előtti nyereséget jelentett. Tavaly 12,28 milliárd forint bevételből már csak 29 millió forint adózott eredmény származott. A Dömpernek 121 munkavállalója van, tavaly 2,3 milliárd forint saját tőkével rendelkezett. A Hidro-Duna Kft 3.1 milliárd forint árbevétel mellett 356 millió forintos eredményt produkált, 707 millió forint saját tőkével és 70 alkalmazottal rendelkezik.

A nagyágyú

A Duna Aszfalt teljesen más nagyságrend, az elmúlt években stabilan emelkedő bevétellel. Tavaly 252 milliárd nettó árbevétel mellett 24 milliárdos eredményt produkált Szíjj László cége, a Duna Aszfalt saját tőkéje 78 milliárd forint volt. A munkavállalók számát nem tüntették fel, de a cég saját honlapja azt írja, közel 1500 dolgozójuk van.

A Dömper nem várt nehézségeiről korábban már részletesen foglalkoztunk.

Az akvizícióra információink szerint azért volt szükség, mert a kormány úgy döntött, nem épül meg az M100-as gyorsforgalmi út Bicske-Esztergom szakasza, ez pedig nehéz helyzetbe hozhatta a Dömper Kft-t, amelyik az egyik kivitelezője lett volna az útnak. A Dömper 220 milliárd forintért építette volna meg a 15,4 kilométeres, 2x2 sávos útszakaszt, két szinteltolásos csomóponttal, 26 híddal és 3 dupla alagúttal. (A másik kivitelező a Strabag lett volna 125 miliárd forintért.)

Csúszásban

A szerződés egy forrásunk szerint komoly előleget is biztosított volna a Dömpernek, amely nehézségekkel szembesült az M85-ös építésénél. Mint korábban megírtuk, a Győrt elkerülő útszakasz része egy alagútpár is, aminek a kivitelezése már most nagyjából fél éves csúszásban van.

A Dömper korábban mert nagyot álmodni, pályázott a 35 éves autópálya üzemeltetési koncesszióra is.

Ráadásul időközben nem csak az építőanyag árak emelkedtek meg nem várt mértékben, de a forint drasztikus gyengülésével sem lehetett előre számolni, így jelentősen megugrottak a kivitelezés költségei, miközben a csúszás miatt kötbér fenyegeti a céget. Úgy tudjuk, a Dömper vezetése már márciusban arról beszélt egy belső fórumon, hogy ebből a helyzetből a kiutat csak a Duna Aszfalt beszállása jelentheti, ebben a hónapban már volt is egy kisebb leépítés a cégnél. Egy forrásunk szerint ugyanakkor a Duna Aszfalt beszéllásával megszűnik a Dömper ügyvezetőjének, Németh Miklósnak a megbízatása. Őt egyértelműen Völner Pál emberének tartották korábban.

Tűz közelben

A Dömper-Duna Aszfalt „fúzióban” mindkét cég esetében felbukkannak a politikához erősen kötődő szereplők. Mint a Válaszonline korábban részletesen feltárta, a Dömper Kft tulajdonosa Abronits Róbert, aki üzleti kapcsolatban áll a korrupcióval vádolt egykori államtitkár Völner Pál fiával, Völner Marcellel. Völner Marcell szintén üzleti kapcsolatban áll Abronits Róbert élettársával.

Völner Marcell neve a 24.hu november 25-ei cikkéből is ismerős lehet. Ebben olvasható, hogy Völner Pál és családtagjai több vagyontárgyát is zár alá helyezte az ügyészség a büntetőeljárás részeként, a többi között a Völner fiú piros Porsche Cayman S sportautóját.

A Duna Aszfalt tulajdonosa Szíjj László, aki az ország egyik leggazdagabb üzletembere. Róla korábban az Átlátszó írt részletesen. Mint megemlítették, az oligarcha tulajdonában van egyebek mellett három luxus yacht is, ezek közül az egyiken nyaralt 2020 augusztusában Szijjártó Péter külügyminiszter a feleségével. Szijjártó Péter erről azt mondta, semmi kivetnivalót nem talált az ügyben.

Idehaza nagyfiúk

A Duna Aszfalttal korábban a G7 gazdasági portál foglalkozott részletesebben. Mint írták, Szíjj László cége nem csak az egyik legnagyobb nyertese a hazai közbeszerzéseknek, de kiemelkedően magas, 17 százalékos profitrátával is dolgozott az elmúlt öt évben. Ugyanezen időszak alatt 5,4-szeresére növelte az árbevételét, elsősorban a kormány által kiírt közbeszerzéseknek köszönhetően.

A G7 szerint érdekes ugyanakkor, hogy a Duna Aszfalt külföldi leánycégei ezzel szemben már sokkal kevésbé sikeresek: bár svéd, horvát, román, lengyel sőt mauritiusi leányvállalatokat is alapított az elmúlt években a társaság, érdemi munkát a G7 szerint ezek közül inkább csak Lengyelországban végeznek, de itt az elért árbevételhez képest mindössze 1.8 százalékos profitrátát értek el.

Mint megírtuk, egy nemzetközi összehasonlításból a Dömper sem jönne ki jól az M85-ös építését tekintve. Ezért 44 milliárd forintot kap majd a cég (persze, ha kötbért kell fizetnie, akkor jelentősen csökkenhet az összeg), miközben a magyar-szlovák határ túloldalán, Eperjesnél 45,7 milliárd forintnyi euróból zajlik egy hosszabb alagút kivitelezése egy völgyhíddal és autópálya szakasszal együtt. Az a beruházás nincs késésben.

Kerestük a Dömper Kft-t és a Duna Aszfaltot is, válaszaikat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG