Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött Netanjáhú korrupciós pere – a miniszterelnök tagadja a vádakat


Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök arcképe egy tüntetésen, amit a politikus állítólagos korrupciós ügyei és a kormánya járványkezelése ellen tartottak Jeruzsálemben, 2020. szeptember 5-én.
Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök arcképe egy tüntetésen, amit a politikus állítólagos korrupciós ügyei és a kormánya járványkezelése ellen tartottak Jeruzsálemben, 2020. szeptember 5-én.

Bő hat héttel a választások előtt folytatódik a korrupciós vádak miatt indított per Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök ellen, aki nem vallja magát bűnösnek.

„Megerősítem a nevemben benyújtott írásbeli választ" – jelentette ki Netanjáhú február 8-án egy jeruzsálemi bíróságon.

A 12 éve hatalmon lévő elnök arra a dokumentumra utalt, amelyet ügyvédei juttattak el a bírósághoz és amelyben azt állítják, hogy Netanjáhú nem bűnös vesztegetés, bizalommal való visszaélés és csalás vádjában.

Netanjáhút többek között azzal vádolják, hogy gazdag barátaitól pazar ajándékokat fogadott el és részt vett a média befolyásolásában úgy, hogy kedvező tudósítás fejében a média szabályozásával kapcsolatos szívességeket ajánlott fel egyes médiamogulok számára.

A 71 éves miniszterelnök politikai boszorkányüldözésnek minősítette a vádemelést.

Két éven belül negyedszerre tartanak parlamenti választásokat Izraelben

A tárgyalások kilenc hónappal ezelőtt kezdődtek, de a koronavírus okozta lezárások miatt elhúzódtak.

Netanjáhú az eljárás kezdetekor éppen koalíciós kormányt alakított választási riválisával Benny Gantzzal, de a koalíció decemberben összeomlott. Ennek következtében Izraelben újabb választásokat írtak ki; így két éven belül március 23-án már negyedszerre vonulnak az urnákhoz a voksolók.

Mindeközben az izraeliek hetente tüntetnek Netanjáhú ellen, amiért nem kezelte jól a COVID-19-es válságot és amiért állítólagos korrupciós ügyekbe keveredett.

Izrael leghosszabb ideig hatalmon lévő vezetője 2009 óta folyamatosan tölti be a miniszterelnöki posztot. Először 1996 és 1999 között vezette az országot.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG