Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Hazudtak rólam”: kiakadt a Netflixre a világ első női sakkmestere


Nona Gaprindasvili, a világ első női sakknagymestere szerint a Netflix hamisan és szexista módon utalt rá
Nona Gaprindasvili, a világ első női sakknagymestere szerint a Netflix hamisan és szexista módon utalt rá

Beperelte a Netflix streamingszolgáltatót a szovjet időkben sikeres georgiai sakkmesternő, Nona Gaprindasvili. A volt sakkozó rágalmazás miatt követel ötmillió dolláros kártérítést a tartalomszolgáltatótól, azzal vádolva a Netflixet, hogy „szemtelenül és szándékosan” hazudott róla a Vezércsel című népszerű tévésorozatban.

A 2020-as pandémia csúcsán, az otthoni elzártságban unatkozó közönség egyik legnagyobb kedvence volt a Queen’s Gambit, vagyis a Vezércsel című Netflix-sorozat. A történet egy árvaházból kikerülő sakkzseni lány, Beth Harmon életét és küzdelmeit dolgozza fel. A forgatókönyvírók olyan karaktert alkottak, aki az akkori idők szovjet férfi nagymestereit is rendre legyőzi.

Az egyik exszovjet nagymester szerint eltúlozták a főszereplő érdemeit. Nem azért, mert nő, hanem éppenséggel azért, mert egy másik nőt állítottak be kevesebbnek, mint amit kiérdemelt.

A sorozat utolsó epizódjában ugyanis egy fiktív bemondó szájából elhangzik egy olyan szöveg, amely szerint Gaprindasvili olyan női világbajnok, aki soha nem állt még ki férfiakkal szemben”. Ami nem felel meg a történelmi tényeknek.

A georgiai sakklegenda képviselői a Kalifornia központi bírósági körzetében szeptember 16-án benyújtott keresetben azt mondják, hogy az epizódban szereplő szöveg „hamis, szexista és lekicsinylő”, és közvetlenül Gaprindasvilire utal.

A jelenetben valóban, jól hallhatóan megemlítik a nevét, és azt látni, hogy a kamera egy, a nézőtéren ülő, a játékot figyelő nőre fókuszál, akit nyilvánvalóan Gaprindasvilinek akartak beállítani – olvasható a keresetben.

„Az az állítás, hogy Gaprindasvili soha nem nézett szembe férfiakkal, nyilvánvalóan hamis, valamint durván szexista és lekicsinylő” – áll a beadványban, megjegyezve, hogy 1968-ig, addig az évig, amire a kérdéses epizód utal, legalább 59 férfi sakkozóval játszott – 28-cal közülük szimultán partit –, és ezek közül legalább tíz akkoriban már nagymester volt.

„A Netflix arcátlanul és szándékosan hazudott Gaprindasvili eredményeiről, olcsó és cinikus indíttatásból, hogy fokozza a drámát (…) A Netflix megalázta az egyetlen valódi női úttörőt, aki a kérdéses korszakban valóban kiállt férfiak ellen, és legyőzte őket a világszínpadon” – olvasható a 25 oldalas keresetben.

Illusztris karrier

A nyolcvanéves Nona Gaprindasvili a hatvanas évek elejétől a Szovjetunió 1991-es összeomlásáig játszott a Szovjetunió színeiben a női sakkolimpiákon, és tizenegy csapat- és kilenc egyéni aranyérmet nyert.

Számos férfiversenyen is sikeresen szerepelt. 1977-es Lone Pine-i tornán nyújtott teljesítménye nyomán érte el a nők között elsőként azt a szintet, amellyel kiérdemelte a nemzetközi nagymesteri címet, amelyet a FIDE 1978-ban ítélt oda neki.

A Forbes idézte a Netflix közleményét, amely szerint a cég „a lehető legnagyobb tisztelettel adózik Gaprindasvili asszonynak és illusztris karrierjének”, ugyanakkor „úgy vélik, hogy az állítás nem megalapozott”, és „határozottan meg fogják védeni magukat a bíróságon”.

Beth Harmon, a Vezércsel fiktív főhőse
Beth Harmon, a Vezércsel fiktív főhőse

Gaprindasvili viszont azt mondja, hogy a Vezércsel debütje után a szöveg visszavonását és bocsánatkérést követelve kapcsolatba lépett a Netflixszel, de panaszát azzal utasították el, hogy a kérdéses szöveg „ártalmatlan” volt.

Nem tudni, hogy zárul a per, de a világ első női sakknagymesterének legalább annyit sikerült elérnie, hogy a fiatalabb korú nyugati és nemzetközi közönség is tudomást szerezzen arról, hogy létezett és milyen eredményeket ért el.

Mások is bíróság elé citálták a streamingszolgáltatót

Közben a Netflix egyéb perekkel is kénytelen szembenézni. Operation Varsity Blues című dokumentumfilmje miatt – amely azokról a hírességekről szól, akik csalással juttatták be vezető egyetemekre a gyerekeiket – beperelte a céget John Wilson befektető. Szerinte a műsor „tönkretette a hírnevüket”.

Az egyetemi botrány egyik kulcsfigurája volt Felicity Huffman, aki a Született feleségek című sorozattal lett világhírű, és akit az ügy miatt tizenegy nap börtönre ítéltek, amiért tizenötezer dollárt fizetett, hogy kijavítsák egyik lánya rossz vizsgaválaszait.

Felicity Huffman (bal oldalt) Don Cheadle (jobb oldalt) társaságában egy független filmes díjkiosztón 2006. november 28-án
Felicity Huffman (bal oldalt) Don Cheadle (jobb oldalt) társaságában egy független filmes díjkiosztón 2006. november 28-án

Ironikus módon a Netflixet egy másik, Huffmannal összefüggő műsora miatt is perelik. Ő játssza a When They See Us című sorozatban Linda Fairstein New York-i ügyészt. A valódi Fairstein azért indított pert, mert szerinte úgy állították be, mint aki kényszerrel csikart ki vallomásokat és bizonyítékokat tartott vissza egy megtörtént ügyben, amelynek során hamis vádak alapján ítéltek el öt fekete férfit.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
A Forbes, a The New York Times, a Daily Mail és a CNBC tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG