Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nettó 3,6 millió forintos egységáron vesz lélegeztetőgépeket a honvédség


Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án (képünk illusztráció)
Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház intenzív osztályán 2021. április 2-án (képünk illusztráció)

A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni a magyar katonaegészségügy. Eközben a pandémia alatt háromszázmilliárd forintért megvásárolt több mint 16 ezer darab lélegeztetőgép raktározása évente csaknem egymilliárd forintba kerül az RTL Híradó értesülése szerint.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt szeptemberben, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán az újabb közbeszerzésre, amely szerinte beismerése annak, hogy többnyire használhatatlan eszközöket, nagyrészt nem is lélegeztetőgépeket, hanem horkolásgátlókat vett a kormány méregdrágán a járvány idején.

A Honvédelmi Minisztérium korábban az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta, hogy a magyar katona-egészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használtaktól, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást. Mint írták: „a Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti”.

A újabb közbeszerzés nyertese a Dräger Medical Magyarország Kft., amely egyedüli jelentkező volt, és nettó 3,6 millió forint egységáras ajánlatot tett. A megbízást nettó negyvenmillió forint értékű keretszerződésként írták ki, ennek terhére vásárolhat a honvédség a gépekből. Az elérhető dokumentációból nem derül ki, milyen típusú berendezésekről van szó.

Ehhez kapcsolódóan: Egyet sem adott el a kormány a háromszázmilliárd forintért vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből

A koronavírus-járvány elején a kormány több mint 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a világ különböző pontjairól összesen háromszázmilliárd forint értékben, ám ezekből később egyet sem tudtak eladni. A Transparency International (TI) két év pereskedés után, idén augusztusban kapta meg a vonatkozó dokumentumokat egy 2021-es adatigénylésre válaszul. Még az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) adták be. Az adatigénylésből per lett, az ügy a Kúriáig jutott. Végül jogutódként a Belügyminisztérium válaszolt a szervezetnek.

A TI információi szerint a Belügyminisztérium alá tartozó felelős, az Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőgép értékesítését sem. A szervezet arra is emlékeztetett, hogy néhány kormányközeli cég több milliárd forintot keresett a lélegeztetőgépek beszerzésén.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd-Zöldek alelnöke októberben írt arról a Facebook-oldalán, hogy bejutott abba a gödöllői raktárba, ahol 12 ezer darabot tárolnak a több mint 16 ezer gépből bontatlanul, és a raktárbérlés havonta bruttó 82,5 millió forintba kerül.

XS
SM
MD
LG