Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb lélegeztetőgépekre írtak ki közbeszerzést, miközben 16 ezer darabot tárolnak raktárban


Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház Covid intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én
Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház Covid intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én

Újabb lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést a honvédség, miközben a járvány alatt háromszázmilliárd forintért megvásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet raktárban tárolják – hívta fel rá a figyelmet közösségi oldalán Hadházy Ákos. A tárca indoklása szerint a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni a magyar katonaegészségügy.

A független országgyűlési képviselő szerint ez a közbeszerzés csak egy újabb bizonyíték arra, amit mindenki tud: a 16 ezer lélegeztetőgép háromszázmilliárdos megvásárlása „a magyar történelem egyik legocsmányabb lopása volt”.

A képviselő szerint az újabb közbeszerzés beismerése annak, hogy többnyire használhatatlan eszközöket, nagyrészt nem is lélegeztetőgépeket, hanem horkolásgátlókat vett a kormány méregdrágán a járvány idején.

„Miközben 16 ezer lélegeztetőgép rohad valahol egy raktárban, a Magyar Honvédség újakat akar beszerezni. Az külön bájos, hogy szeptember 22-én indították meg az eljárást, és október 3. az ajánlattételi határidő. Kemény 12 napig várják tehát az ajánlatokat, kicsit sem tűnik úgy, hogy már lezsírozták az egészet” – fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

Egy pozitívumot talált az ügyben Hadházy Ákos: „Legalább a Honvédkórházban valaki meg merte mondani, hogy bóvlival nem lesz hajlandó embereket altatni vagy intenzíven kezelni.”

Frissítés: „A magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást” – indokolta az újabb közbeszerzést a Honvédelmi Minisztérium az RTL Híradó megkeresésére.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, raktárban porosodik az a mintegy 17 ezer darab lélegeztetőgép, amit a kormány vásárolt. A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben kezdeményezte a vonatkozó adatok megismerését; kúriai ítélet és mintegy két év kellett ahhoz, hogy a minisztérium kiadja az információt.

Korábbi cikkünk a témában: Egyet sem adott el a kormány a háromszázmilliárd forintért vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből

A koronavírus-járvány elején a kormány mintegy 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a világ különböző pontjairól összesen háromszázmilliárd forint értékben, ám ezekből egyet sem tudtak eladni – írja a Transparency International. A TI most kapta meg a vonatkozó dokumentumokat egy 2021-es adatigénylésre válaszul.

A TI arra is emlékeztet, hogy néhány kormányközeli cég több milliárd forintot keresett a lélegeztetőgépek beszerzésén.

Boszniában börtön járhat érte

A Bosznia-Hercegovina területének 51 százalékát kitevő bosnyák–horvát föderáció miniszterelnökét, Fadil Novalićot első fokon négy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amiért túlárazott és használhatatlan kínai lélegeztetőgépeket vásároltak a koronavírus-járvány idején.

A törvényszék a kormányfő két társát, Fahrudin Solakot, a helyi polgári védelmi igazgatóság vezetőjét és Fikret Hodžić vállalkozót is bűnösnek találta, előbbire hat év, utóbbira öt év börtönbüntetést szabtak ki nem jogerősen.

XS
SM
MD
LG