Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs helyettes, sok háziorvos emiatt évek óta nem volt hosszabb szabadságon


A kép illusztráció, Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos rendelőjében készült 2021. március 17-én
A kép illusztráció, Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos rendelőjében készült 2021. március 17-én

Félezernél is több a beöltetlen praxisok száma, miközben nincs utánpótlás: a házigyermekorvosok átlagéletkora hatvan év, sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak. A Magyar Orvosi Kamara szerint a helyettesítésre külön finanszírozást kellene adni a háziorvosoknak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van, csak Borsod megyében hetvenkettő - derül ki az RTL Híradójának riportjából, amelyben vidéki és fővárosi háziorvos is megszólal. Putnokon és Felsőgagyon 2005 óta betöltetlen a praxis. A betöltetlen praxisok miatt nyáron különösen nehéz orvoshoz jutni.

A Budapesten praktizáló Póta György gyermekorvos egyebek között arról beszélt, hogy az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát. A nagyobb rendelőkben helyettesítéssel még megoldják valahogy a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés.

Egy taksonyi gyermekorvos, Fábián Dóra télen naponta akár száz gyereket is ellát, szabadságra menni pedig csak akkor tud, ha talál helyettest, és ő az egyetlen orvos a település rendelőjében.

Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét, ami akár napi ötvenezer forint is lehet. A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportjának megbízottja szerint megoldás lehetne a helyzetre, ha a helyettesítésre külön finanszírozást kapnának a háziorvosok.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG