Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nindzsaharcmodorba kapcsoltak a fideszes EP-képviselők a magyar vitán


Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa adott áttekintést a magyar igazságszolgáltatási reform állásáról a keddi parlamenti vitán
Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa adott áttekintést a magyar igazságszolgáltatási reform állásáról a keddi parlamenti vitán

Jól megszervezett fideszes „haderő” mérte össze az erejét Orbán Viktor európai kritikusaival az Európai Parlament magyarországi helyzetről tartott keddi plenáris vitáján. Az igazságügyi biztos szerint a bizottság nem veszi félvállról a magyar ügyeket, és további erőfeszítéseket vár a kormánytól.

A kormánypárti képviselők szemlátomást alaposan felkészültek az EP kedd este Magyarországról tartott plenáris vitájára, amelynek során az volt a fő üzenetük, hogy a baloldal politikai zsarolást folytat, a magyar kormány pedig békepárti, ellenzi az illegális migrációt és megvédi a gendereszméktől a gyermekeket. A vitán felszólaló Deutsch Tamás, Gál Kinga, Hidvégi Balázs és a KDNP-s Hölvényi György „a korrupt brüsszeli bürokrácia és elit elzavarására is felhívott a jövő nyár eleji európai választásokon”.

A függetlenek padsorában ülő magyar kormánypárti képviselők kék kártyás (spontán) kérdésekkel is igyekeztek zavarba hozni a magyar helyzetet bíráló képviselőket, jellemzően rámutatva saját kormányaik, például a spanyol ellentmondásos ügyeire.

A parlamenti többség nevében szóló képviselők közül a holland néppárti Jeroen Lenaers úgy vélekedett, hogy a magyar kormány több energiát fektet a reformok elszabotálásába, mint a végrehajtásukba, és az uniós kifizetések blokkolásáért egyetlen személyt terhel felelősség: Orbán Viktort.

Sophie in ’t Veld a Renew nevében annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor feladta, lemondott a pénzekről. Többen, köztük a holland szociáldemokrata Thijs Reuten és a német zöldpárti Daniel Freund óva intette a bizottságot attól, hogy bármilyen pénzt kifizessen a kormánynak – a REPowerEU forrásait is beleértve –, amíg nem végzi el maradéktalanul a házi feladatát.

Daniel Freund és a magyar jelentéstevő, Gwendoline Delbos-Corfield a legújabb Brüsszel-ellenes plakátkampányt is előhozta, amely előbbi szerint egy globális összeesküvés részeseként mutatja be Ursula von der Leyent, „antiszemitizmussal megfűszerezve”. Erre Schaller-Baross Ernő, a Fidesz képviselőcsoportjának tagja azt tanácsolta a német képviselőnek, hogy előbb a saját portája előtt söprögessen, Németországban, ahol úgymond a zsidók már az utcára sem mernek kimenni a fenyegetések miatt.

Rónai Sándor, a DK képviselője szerint Orbán Viktor úgy táncol, ahogy Putyin fütyül neki (ez karikírozása a Von der Leyent és Alex Sorost ábrázoló plakátnak, amelyen az áll, hogy „Nem fogunk úgy táncolni, ahogy ők fütyülnek”).

Ehhez kapcsolódóan: A bizottság fütyül rá, hogy táncol a magyar kormány

A vitán a bizottságot képviselő két biztos közül az igazságszolgáltatási reformokat nyomon követő Didier Reynders hangsúlyozta, hogy a testület nem veszi félvállról a magyar ügyeket. Elmondta, hogy jelenleg két kérdésben várnak további felvilágosítást a kormánytól. Az egyik – ahogy lapunk korábban megírta – a magyar bírák elidegeníthetetlen joga arra, hogy előzetes döntéshozatal céljából az Európai Bírósághoz forduljanak. A Szabad Európa úgy tudja, hogy a kormány itt kész újra törvényt módosítani.

A másik nyitott kérdés pedig annak kizárása, hogy politikai célzattal bárki is bele tudjon nyúlni a Kúrián az ügyek elosztásába. Itt tudomásunk szerint a bizottság részéről az a fő kifogás, hogy a magyar fél továbbra sem hajlandó összekapcsolni a két különálló elektronikus rendszert, ami garantálná az ügyelosztás tisztaságát.

Reynders közölte, hogy ha az említett kérdésekben megkapják a magyar korrekciós javaslatokat, gondosan elbírálják, mielőtt döntenének a további lépésekről.

Johannes Hahn, aki a költségvetési (jogállami) feltételességi eljárás keretében megfogalmazott 21 szupermérföldkő teljesítését próbálja – a jelek szerint egyelőre hiába – teljesen bevasalni a kormányon, megismételte, hogy a bizottság mostanáig nem kapott olyan hivatalos notifikációt a kormánytól, amely alapján értékelhetné a magyar intézkedéseket. Újfent hangsúlyozta, hogy az eddig meghozott intézkedések nem elegendők az eljárás leállítására. A bizottság december 15-ig különjelentésben foglalkozik majd az eljáráshoz kötődő feltételek magyar teljesítésével.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG