Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nő a baj, új járványintézkedésekre készülnek Németországban


Koronavírus-oltás egy rögtönzött oltóponton a berlini Alexa bevásárlóközpontban 2021. november 9-én
Koronavírus-oltás egy rögtönzött oltóponton a berlini Alexa bevásárlóközpontban 2021. november 9-én

Olaf Scholz, Németország reménybeli kancellárja arra buzdította csütörtökön a németeket, hogy oltassák be magukat. Közben a parlament azt vitatja meg, hogyan tudnák leküzdeni a negyedik hullámot lezárások vagy az oltás kötelezővé tétele nélkül.

Az új német kormány megalakításáról tárgyaló három fél megállapodott abban, hogy a járvány kezdetén bevezetett veszélyhelyzetet hagyják lejárni november 25-én, jóllehet a hidegebb időjárás és a beltéri összejövetelek számának növekedése ismét koronavírus-gócponttá változtatja Európát.

Egyes német politikusok úgy ítélték meg, hogy a veszélyhelyzetre, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy megkerülje a parlamentet, már nincs szükség, tekintettel az oltások felfutására és arra, hogy Európa legnagyobb gazdaságában új normalitást kell teremteni.

Szigorítani, de nem lezárni

Ehelyett a leendő háromoldalú koalíció olyan törvényeket javasolt, amelyek lehetővé teszik a meglévő higiéniai intézkedések – például a beltéri nyilvános helyeken a kötelező maszkviselés – betartatását és szigorítását anélkül, hogy újra bevezetnék a korábbi fertőzési hullámokban alkalmazott lezárásokat és kijárási tilalmakat.

A pártok újból meg akarják nyitni az oltóközpontokat és vissza kívánják állítani az ingyenes Covid–19-teszteket – mondta Scholz a törvény vitáját megnyitó beszédében a Bundestagban, a német parlament alsóházában.

Az ingyenes teszteket fokozatosan szüntették meg azért, hogy minél több polgárt ösztönözzenek a védőoltás beadatására, de az elmúlt hetekben a beoltottság aránya 67 százalék körül állapodott meg. A javaslat támogatói rámutatnak, hogy még az oltottak is fertőzhetnek és továbbadhatják a vírust.

Felkészülnek a télre

„Fel kell készítenünk hazánkat a télre” – mondta Scholz pénzügyminiszter, a szeptemberi választáson első helyet megszerző balközép szociáldemokraták kancellárjelöltje.

Scholz szerint a gondozóotthonok dolgozóit naponta tesztelni kell, hogy elkerüljék a korábbi hullámok tragédiáját. Németországban, sok más európai országtól eltérően nem kötelező az oltás az egészségügyi és szociális dolgozóknak.

A szövetségi kormány és Németország tizenhat tartományának vezetői a jövő héten találkoznak, hogy megvitassák a járvány leküzdésére irányuló további intézkedéseket – mondta Scholz, akit várhatóan december elején választanak meg a kancellári posztra, ha a koalíciós tárgyalások sikerrel járnak.

Közölte, hogy olyan intézkedéseket részesít előnyben, mint például annak az ellenőrzése a munkahelyeken, hogy az alkalmazottakat beoltották-e, kigyógyultak-e a Covidból vagy negatív lett-e a koronavírustesztjük.

Minden nap új csúcsot hoz

Németországban a negyedik hullám már próbára teszi néhány kórház kapacitását. Egyes orvosoknak el kell halasztaniuk a tervezett műtéteket, és több tartományban is szigorítják a higiéniai előírásokat.

Szászországban például az étterembe látogatóknak igazolniuk kell, hogy beoltatták magukat vagy átestek a fertőzésen – a negatív teszt már nem elég –, és más német államok is ezt készülnek követni.

A német közegészségügyi hatóság, a Robert Koch Intézet rekordszámú, 50 196 új Covid–19-esetet jelentett csütörtökön. Zsinórban ez már a negyedik nap, amikor új csúcsot ér el a fertőzöttek száma.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával
XS
SM
MD
LG