Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NOB: Biztonságosan megrendezhető a tokiói olimpia


Egy helyi aktivista az olimpia elhalasztására szólít fel Tokióban, 2021. május 14-én
Egy helyi aktivista az olimpia elhalasztására szólít fel Tokióban, 2021. május 14-én

Biztonságosan megrendezhető az idei tokiói olimpia mind a sportolók, mind a közönség szempontjából – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), miközben erősödnek a félelmek azzal kapcsolatban, hogy az esemény az új koronavírus-fertőzések megugrását okozhatja.

Thomas Bach, a NOB elnöke arról számolt be, hogy az olimpiai falu lakóinak több mint 80 százaléka be lesz oltva a játékok július 23-i megnyitójára.

Tokiói sajtótájékoztatóján visszautasította a járvány miatt tavalyról idén nyárra halasztott olimpia lefújását célzó felhívásokat, mondván, más sportrendezvények már bizonyították, hogy tarthatók a szigorú óvintézkedések.

Japánban jelenleg a járvány negyedik hulláma tart, s az oltási kampány is rendkívül lassan halad, így csökkenőben van az olimpiarendezés társadalmi támogatottsága.

„Japán partnereinkkel és barátainkkal együtt ismét csak hangsúlyozni tudom a NOB teljes elkötelezettségét az olimpiai és paralimpiai játékok biztonságos megrendezése mellett” – mondta Bach.

Csigalassúságú oltási kampány

Hivatalos adatok szerint Japánban az egészségügyi dolgozóknak kevesebb mint 40 százaléka kapta meg mindkét vakcinadózist. A távol-keleti ország 126 milliós lakosságának nagyjából 3,7 százaléka kapott legalább egy oltást eddig, ez a legalacsonyabb arány a fejlett államok között. Japán jelentős részében, így a tokiói és oszakai nagyvárosi régióban is egészségügyi vészhelyzet van érvényben még legalább a hónap végéig.

Kedden a tokiói orvosok egyik szövetsége arra szólította fel a japán miniszterelnököt, hogy mondja le az olimpia megrendezését. Kiemelték, hogy a kórházak leterheltek, szinte semmi szabad kapacitásuk nincs a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt.

Friss közvélemény-kutatások szerint a japánok több mint 80 százaléka ellenzi az olimpia idei megrendezését, 43 százalék lefújná a rendezvényt, másik 40 százalék pedig elhalasztaná.

Készült a Guardian és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG