Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NOB-elnök: Az orosz sportolók eltiltása a védelmüket szolgálja, nem a büntetésüket


Thomas Bach beszél a NOB 135. ülésszakán a svájci Lausanne-ban 2020. január 10-én
Thomas Bach beszél a NOB 135. ülésszakán a svájci Lausanne-ban 2020. január 10-én

Az orosz sportolók és tisztviselők kitiltása a nemzetközi sporteseményekről az ukrajnai háború miatt inkább védi, mint bünteti őket – mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke pénteken.

A legtöbb sportszervezet követte a NOB február 28-i döntését, amelyet négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után hoztak, és eltiltotta az orosz csapatokat és sportolókat a nemzetközi versenyektől. A labdarúgásban az orosz csapatokat eltávolították a férfi és a női világbajnoki selejtezőkből.

Az orosz labdarúgás vezetői megtámadták ezeket és más döntéseket a Sportdöntőbíróságon, Bach pénteki beszédét pedig valószínűleg a védőügyvédek is megismétlik majd a folyamatban lévő tárgyalásokon.

„Hadd hangsúlyozzam még egyszer, hogy ezek védőintézkedések, nem szankciók. Intézkedések a versenyek sértetlenségének védelmére – mondta Bach a NOB tagjainak online ülésén. – Az orosz és fehérorosz sportolók és tisztviselők biztonságát nem lehetett garantálni, mert az inváziót követően számos országban mély orosz- és fehérorosz-ellenes érzelmek alakultak ki” – tette hozzá.

A szankciókat csak „azokkal szemben kell alkalmazni, akik felelősek valamiért” – mondta Bach, ezzel magyarázva, hogy a NOB miért vonta vissza az olimpiai érdemrend-kitüntetéseket az orosz tisztviselőktől, bár Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét nem mondta ki. Azt tanácsolta, hogy helyezzék át azokat a sporteseményeket, amelyeket Oroszország rendezett volna.

Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni reakciók mértéke kérdéseket vetett fel – például a labdarúgást irányító FIFA-nál –, hogy más, háborút, sőt népirtást is elkövető országok miért nem szembesültek korábban hasonló elszigeteltséggel.

„Az ukrajnai háború azért más, mert ez az olimpiai fegyverszünet durva megsértése” – mondta Bach, az ősi hagyomány modern felelevenítésére utalva, amely a harcok beszüntetését jelenti az olimpia előtti, alatti és utáni időszakban a sportolók biztonsága érdekében.

Hetekkel a februári pekingi téli olimpia előtt az ENSZ tagállamai, köztük Oroszország jóváhagyták a március közepéig, a téli paralimpia utánig tartó fegyverszünetet.

Amikor Putyin a pekingi megnyitóünnepségre érkezett, akkor már Oroszország több ezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe.

Oroszország harmadik alkalommal sérti meg az olimpiai fegyverszünetet tizennégy év alatt. A 2008-as pekingi nyári olimpia megnyitója előtt katonai konfliktusba került a szomszédos Georgiában, a 2014-es szocsi téli játékok után pedig ukrán területeket foglalt el a Krímben.

Bach azzal is indokolta az orosz sportolók eltiltását, hogy „a háború messzemenő politikai, társadalmi és gazdasági következményei világtörténelmi fordulóponttá teszik azt”.

Bach elhatárolódott Putyintól, akivel a szocsi téli olimpia idején nyilvánosan szoros kapcsolatban voltak. Azt a téli olimpiát az államilag támogatott orosz doppingprogram is beárnyékolta.

„A NOB kapcsolata az orosz politikai vezetéssel drámaian megromlott az elmúlt években” – mondta Bach a doppingbotrányra, az orosz hekkerek kibertámadásaira és „egyes személyeket érő fenyegetésekre” hivatkozva, amelyeket nem részletezett.

Bach fellépett az aktív és tiszteletbeli orosz NOB-tagok védelmében, akik – szintén online – részt vehettek a pénteki ülésen. Köztük van a kétszeres rúdugró olimpiai bajnok Jelena Iszinbajeva, aki az orosz hadsereg tisztje.

A NOB nem függesztette fel azokat az orosz tagokat, akik nem bírálták nyilvánosan a háborút.

„Nem igazságos, ha mindenkit egy kalap alá veszünk – mondta Bach, utalva egy új orosz törvényre, amely 15 éves börtönbüntetéssel sújthatja a másként gondolkodókat. – Megértjük, hogy ilyen körülmények között a hallgatás már önmagában is üzenet lehet” – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben a háborút nyilvánosan támogató orosz sportolókat eltiltották a nemzetközi tornász- és úszóversenyektől.

„Szorosan figyelemmel kísérjük, hogy nyilatkozataikkal vagy tetteikkel kik támogatják ezt a háborút. Levontuk és le fogjuk vonni a szükséges következtetéseket” – mondta Bach.

A NOB-elnök arról nem beszélt, hogy az orosz csapatokat, sportolókat és tisztviselőket kitiltják-e a 2024-es párizsi olimpiáról, de megjegyezte, hogy „lesz idő a hidak újjáépítésére” a sporton keresztül.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG