Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újságírók kapták a Nobel-békedíjat


Maria Ressa és Dmitrij Muratov díjazottak
Maria Ressa és Dmitrij Muratov díjazottak

Két újságíró kapta idén a Nobel-békedíjat, az orosz Dimitrij Muratov és a filippínó-amerikai Maria Ressa a szólásszabadság védelméért folytatott erőfeszítéseik miatt. A bizottság szerint ők a többi újságírót is képviselik, akiknek egyre nehezebb körülmények közt kell dolgozniuk.

A norvég Nobel-bizottság két újságírónak ítélte idén a Nobel-békedíjat, áll a szervezet közleményében. Egyikük Maria Ressa, a filippínó-amerikai újságíró, a Fülöp-szigeteki Rappler oknyomozó oldal alapítója és vezetője. A másikuk Dimitrij Muratov, az orosz Novaja Gazeta főszerkesztője.

Mindkettejüknél a szólásszabadság védelméért tett erőfeszítéseiket emelte ki a bizottság.

„A szabad, független és tényalapú újságírás a hatalommal való visszaélés, a hazugságok és háborús propaganda elleni védekezést szolgálja” – írta indoklásában a bizottság. Meg vannak győződve arról, hogy a szólás- és információs szabadság olyan alapvető jogok, amelyek nélkül nem létezhet demokrácia. Egyben a díjazottak szerintük minden olyan újságírót is képviselnek, akik a mai világban egyre nehezedő körülmények között lépnek fel ezekért az értékekért.

Óránként kilencven gyűlölködő üzenet Duterte rajongóitól

Az 58 éves Maria Ressa a Fülöp-szigeteki köztévénél kezdte újságíró karrierjét, de 1995-től már a CNN jakartai irodáját vezette tíz éven át. Oknyomozó munkájában főleg a helyi terroristacsoportokkal foglalkozott.

Maria Ressát a Time magazin más újságírókkal együtt az év egyik emberének is választotta 2018-ban, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása után
Maria Ressát a Time magazin más újságírókkal együtt az év egyik emberének is választotta 2018-ban, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása után

Később dolgozott helyi kiadványoknak, a The Wall Street Journalnek, kurzust tartott a Princeton Egyetemen, 2012-ben pedig megalapította a Rappler nevű oknyomozó oldalt. Ez kezdetben Fülöp-szigeteki visszaélésekkel és a helyi álhírekkel foglalkozott, de mára az ország negyedik legnagyobb híroldalává vált, számos nemzetközi elismerést begyűjtve.

Bár a lap az előző vezetéssel szemben is kritikusan lépett fel, Rodrigo Duterte elnök alatt 2016 óta megsokasodtak a támadások a lap és annak vezetője ellen. Elmondása szerint egy időben óránként átlagosan kilencven gyűlölködő üzenetet kapott az elnök híveitől. A Rappler ugyanis kitartóan fellépett a közösségi médiában terjedő hamis propaganda ellen, ahogy Duterte elnök hivatalosan kábítószer-ellenes, de valójában sokszor más célra használt véres leszámolásait is kritizálta.

Az újságírónőt a Fülöp-szigeteki állam az elmúlt két évben tízszer tartóztatta le, összesen több mint százévnyi börtönbüntetést indítványozva rágalmazás, adó- és értékpapírcsalás vádjával.

A gyilkosságok sem tántorították el

Az 59 éves Dimitrij Muratov az orosz Novaja Gazeta újság társalapítója, jelenleg 24 éve főszerkesztője. Az újság azóta tudósít a helyi korrupcióról, a politikai motivációjú erőszakról, a jogszerűtlen letartóztatásokról, a választási csalásokról vagy az orosz trollhadseregről.

Ez sokaknak nem tetszett, és a Közép-Európában megfigyelhetőnél lényegesen erőszakosabb, folyamatos zaklatásnak voltak kitéve. A lap hat újságíróját gyilkolták meg az évek során, köztük a világhírű Anna Politkovszkaját. Több munkatársuk külföldre menekült a fenyegetések elől.

Egy elhallgattatott újságíró: Anna Politkovszkaja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Muratov azonban nem volt hajlandó a hatalom szolgálatába állni, és kitartóan védte a lap függetlenségét. Tette ezt azzal együtt, hogy Oroszországban megszokott módon politikai pártnak, a Jablokónak is tagja, alsóházi képviselőjelöltjük is volt. Irányítása alatt a Novaja Gazeta újságírói arról írnak, amiről akarnak, amíg betartják az újságírás szakmai és etikai alapszabályait.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Alfred Nobel szándéka szerint

„legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért”.

A díjjal egy aranyérem és nagyjából 355 millió forintnyi pénzjutalom jár.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG