Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Vegyitámadás” érhetett egy független orosz újságot


Biztonsági őr áll az orosz Novaja Gazeta moszkvai központjának ajtajában 2021. március 15-én.
Biztonsági őr áll az orosz Novaja Gazeta moszkvai központjának ajtajában 2021. március 15-én.

A Novaja Gazeta független orosz napilap arról számolt be, hogy „vegyitámadás” érhette a moszkvai szerkesztőségének otthont adó épület bejáratát.

Az újság hétfői beszámolója szerint az épületben, amelyben számos más vállalat is működik, erős vegyszerszagot érzett az iroda minden dolgozója és látogatója.

A belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztségviselői a helyszínen próbálták meg azonosítani a szag forrását. Március 15. délutánig hivatalosan nem erősítették meg szokatlan vegyi anyagok jelenlétét.

A Novaja Gazeta több munkatársa elmondta, hogy a szag rendkívül hasonló ahhoz, amelyet azután éreztek, hogy kollégájuk, az azóta külföldre menekült Julija Latynina újságíró lakását egy ismeretlen, szúrós szagú gázzal fújták be támadók 2017-ben, miközben több vendégével együtt otthon volt. Nem sokkal később felgyújtották az autóját, a szerkesztőség pedig fehér port tartalmazó borítékot kapott, amely azonban ártalmatlannak bizonyult.

2018 októberében ketrecbe zárt birkákat helyeztek el az oknyomozó cikkeiről ismert újság szerkesztősége előtt, és a kilenc állatra SAJTÓ feliratú mellényt adtak. Egy héttel korábban Genyisz Korotkov újságíró temetési koszorút és fenyegető levelet kapott, majd egy levágott kecskefejet találtak az iroda előtt, hasonló tartalmú üzenettel.

A Novaja Gazetának már hat munkatársát meggyilkolták 2001 óta, köztük a közismert Anna Politkovszkaját, Anasztaszija Baburovát és Jurij Scecskocsikint.

XS
SM
MD
LG