Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nők orvosolják a bányászhiányt Ukrajnában


A 22 éves Krisztina a munkahelyén, a Dnyipropetrovszki terület egyik bányájában 2023. november 17-én
A 22 éves Krisztina a munkahelyén, a Dnyipropetrovszki terület egyik bányájában 2023. november 17-én

Miután több mint ezer dolgozója szállt be a harcba az orosz invázió ellen, hatalmas létszámhiánytól szenvedett egy kelet-ukrajnai szénbányászati vállalkozás. Úgy oldotta meg a helyzetet, hogy története során először engedett le nőket a tárnába.

Több mint százan éltek az ajánlattal.

„Azért vállaltam ezt a munkát, mert a háború miatt nincs más állás” – vallja be a 22 éves Krisztina.

Öt hónapja dolgozik technikusként 470 méterrel a föld alatt. Azokat a kis elektromos vonatokat szolgálja ki, amelyek több mint négy kilométerre szállítják a munkásokat a liftaknától – onnan, ahol leereszkednek a szénmezőkhöz.

A bánya egy hatalmas torony, több mint hatszáz méterrel a felszín alatt futó aknákkal. Látványosan emelkedik ki a sík tájból és a novemberi szürkeségből.

Vezetői azt kérték a Reuterstől, hogy ne nevezze meg a helyszínt, és tartsa titokban az interjúalanyok vezetéknevét.

Krisztina csak azután döntött úgy, hogy elvállalja a munkát, miután legyőzte a félelmét, és négyéves fiát, Deniszt otthon merte hagyni az édesanyjával. Lakóhelye, Pavlohrad száz kilométerre van a fronttól, de gyakran találják el orosz rakéták.

A munka érdekes, de nehéz – mondja. Az akkumulátorfedelek súlyosak, a gőz pedig kellemetlen lehet. A fizetés azonban jó, és ő kötelességének érzi, hogy maradjon: tegyen valamit azokért, akik harcolni mentek.

Imádott bátyja ugyanebben a bányában dolgozott. Két héttel az invázió kezdete után csatlakozott a hadsereghez – mondja Krisztina, és hozzáfűzi, hogy nagyon aggódik érte.

„A fiainkat a frontra vitték, most támogatnunk kell őket: nincs más, aki jelenleg a bányában dolgozhatna.”

Az egykor Európában az egyik legnagyobbnak számító ukrán szénipar a Szovjetunió összeomlása után évtizedekig hanyatlott, amikor hirtelen megszűnt a központilag irányított belső piac.

Az Oroszország támogatását élvező milíciák 2014-ben sok, szénben gazdag régiót foglaltak el Kelet-Ukrajnában. A 2022-es invázió után Oroszország még több bányára tette rá a kezét.

Ehhez kapcsolódóan: Távol az otthonuktól ukrán tervezők légvédelmi riadó idején alkotott ruhákat mutatnak be

A DTEK, a bánya tulajdonosa és Ukrajna legnagyobb magán-energiavállalata arról számolt be, hogy húszezer bányászából csaknem háromezren harcolnak.

Negyvenkettő elesett a bánya és közeli ikercége ezer bevonult bányászából.

Jóllehet a háború előtt már dolgozott néhány nő a bányákban, a kormány megtiltotta, hogy föld alatti munkát végezzenek, mert fizikailag túlságosan megterhelőnek számít. Ez a politika a szovjet korszakból maradt fenn.

A tilalom háborús hatályon kívül helyezése után, jelenleg körülbelül négyszáz nő dolgozik a föld alatt a DTEK bányáiban – igaz, ez mindössze a teljes föld alatti munkaerő 2,5 százaléka.

„Mindent ugyanolyan jól csinálunk, mint a férfiak – kivéve, ha valami nagyon nehéz dologról van szó, amit nem tudunk felemelni” – mondja a 43 éves Natália, aki a vonatokat ellenőrzi technikusként.

Korábban egy elektronikai cikkeket árusító boltban dolgozott, amíg el nem veszítette az állását, amikor az invázió kezdeti sokkját követően több ukrán vállalkozás is bezárt.

Amikor elhatározta, hogy a bányában helyezkedik el, 19 éves fia már egy éve az egyik szomszédos bányában dolgozott.

„Tulajdonképpen én győzködtem arról, hogy ne menjen oda dolgozni” – emlékezik vissza. De azt mondja, most boldogan dolgozik a bányában, és azt tervezi, hogy a háború után is marad.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG