Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távol az otthonuktól ukrán tervezők légvédelmi riadó idején alkotott ruhákat mutatnak be


Kép a békeidőkből: egy modell mutatja be az Open Fashion Studio divattervező-iskola egyik ruhakölteményét az Ukrán Divathéten Kijevben 2020 szeptemberében
Kép a békeidőkből: egy modell mutatja be az Open Fashion Studio divattervező-iskola egyik ruhakölteményét az Ukrán Divathéten Kijevben 2020 szeptemberében

Ksenia Schnaider és ukrán divattervező társai számára a show-nak az országban dúló háború ellenére – vagy éppen azért – folytatódnia kell. Az elmúlt év nagy részében Schnaider és varrónőcsapata a kijevi stúdióban dolgozott, hogy elkészítsék új kollekciójukat, miközben a város folyamatos támadások alatt állt.

Schnaider kollekciója drága farmer- és luxus nappali ruhákból áll. A légvédelmi szirénák sikítása, dróntámadások és áramkimaradások közepette dolgozott rajtuk, amelyek megkeserítették az életüket és szinte lehetetlenné tették a gyártás folytatását.

A 39 éves Schnaider férjével és kislányával együtt elmenekült Ukrajnából, amikor Oroszország 2022-ben megtámadta országát. Egy brit családnál találtak ideiglenes otthonra Dél-Anglia egy békés szegletében. De nem adta fel tizenkét évvel ezelőtt alapított divatvállalkozását, idejét az Egyesült Királyság és Kijev között osztja meg, ahol – dacolva a helyzettel – még mindig összes ruhadarabját varrják.

„A csapatomnak szüksége van a normalitás érzésére. Azt mondták, hogy szeretnének dolgozni, és valamit csinálni, támogatni egymást, ahelyett hogy otthon rejtőzködnének – tette hozzá. – Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy nem adjuk fel.”

Ksenia Schnaider ukrán divattervező mutatja terveit az angliai Haywards Heathben (Nyugat-Sussex grófság) lévő stúdiójában 2023. szeptember 14-én
Ksenia Schnaider ukrán divattervező mutatja terveit az angliai Haywards Heathben (Nyugat-Sussex grófság) lévő stúdiójában 2023. szeptember 14-én

Kijevi varroda, londoni kifutó

Múlt kedden ő és két másik ukrán divattervező mutatta be legújabb kreációit egy közös kifutón a londoni divathéten, amely idén már másodszor rendezi meg az Ukrán Divathetet, mivel a háború elhúzódik, és az ukrán divatiparnak nincs hova hazatérnie.

A fináléban három különböző katonai egység által aláírt ukrán zászlóval vonultak fel. A zászlók aláírása óta a katonák közül néhány meghalt – mesélte.

Ez megrendítő pillanat, amelyet a tervező egyszerre várt és amelytől rettegett, mert érzelmileg nagyon megterhelő.

„Nagyon nehéz. De természetesen fontos, hogy megmutassuk az egységünket. Már nem vagyunk versenytársak, közösen dolgozunk a győzelmünkért” – mondta.

A háború kezdete óta több mint hatvan ukrán divatmárka mutatta be portékáit többek között Londonban és New Yorkban, hogy „teremtsenek az orosz agresszió okozta pusztítással szemben” – mondta Irina Danilevszka, az Ukrán Divathét alapítója és vezetője.

„Ukrajna továbbra is él. Ukrajna lélegzik, harcol és alkot – olvasható a keddi bemutató minden ülőhelyén megtalálható feliraton. – A londoni divathét kifutóshow-ja újabb lehetőség arra, hogy beszéljünk a világnak a szabadság értékéről és az árról, amit fizetni kell érte.”

Ksenia Schnaider (balról), Elena Reva és Nágya Dzsjak ukrán zászlóval pózol a fotósoknak a színfalak mögött a 2023. szeptember 19-i, keddi londoni fellépésen
Ksenia Schnaider (balról), Elena Reva és Nágya Dzsjak ukrán zászlóval pózol a fotósoknak a színfalak mögött a 2023. szeptember 19-i, keddi londoni fellépésen

Schnaider, aki olyan hírességeket öltöztetett már, mint Dua Lipa, azon tűnődik, hogyan bírják. „Fontos, hogy továbbra is Ukrajnában termeljek, hogy támogassam az ottani embereket, a gazdaságot.”

Lehet, hogy a kifutó millió kilométerre van a harctértől, de a divat csak az egyik aspektusa annak a hatalmas nemzeti erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy a világ beszéljen Ukrajnáról, és hogy pénzt gyűjtsön és figyelmet irányítson arra, amin az emberek keresztülmennek.

Az United24, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalos adománygyűjtő platformja állt Ivan Frolov tervező múlt szombati divatbemutatója mögött, amelyet a londoni Bulgari Hotelben tartottak.

Frolov, aki azután vált ismertté, hogy Beyoncé az ő teátrális költeményeit választotta legutóbbi, Renaissance nevű turnéjához és dubaji koncertjéhez, tudja, hogy a hírességek divatja milyen erőt képvisel, és hogy ez hogyan segítheti Ukrajna ügyét.

„Számomra a divat nem csak a ruhákról szól – olyan, mint egy nagyon erős médiaplatform, amely néha jobban képes üzeneteket terjeszteni, mint bármely más iparág” – mondta a 29 éves Frolov.

Legutóbbi bemutatója során régi ukrán énekesekről készült fekete-fehér felvételek és a nyári, virágzó Kijevről szóló történelmi videók szolgáltak háttérként a testet épphogy elfedő ruhákból, pazar selyem- és csipkekreációkból, valamint kristályokkal kirakott fűzőkből álló kollekciónak.

Frolov elismerte, hogy látszólag nincs összhangban romantikus víziója és az országát pusztító háború.

„Nehéz folytatni a munkát, amikor mindennap katonáink halnak meg a fronton” – mondta.

„Mindennap sírunk és továbbra is estélyi ruhát varrunk hírességeknek és ügyfeleinknek. Természetesen várjuk Ukrajna győzelmét, amikor viselhetjük majd ezeket a ruhákat – tette hozzá. – Ám jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy megmutassuk, milyen erősek vagyunk. Ukrajna egy fiatal és gyönyörű ország, nagy tehetségekkel.”

Ksenia Schnaider, ukrán divattervező egy olyan címkét mutat, amelyet ha beolvasnak a telefonjukon a vásárlók a légiriadó sziréna hangját hallhatják a telefonjukon, az angliai Haywards Heath-ben, West Sussexben, 2023. szeptember 14-én
Ksenia Schnaider ukrán divattervező az angliai Haywards Heathben, Nyugat-Sussexben 2023. szeptember 14-én egy olyan címkét mutat, amelyet ha beolvasnak a telefonjukon a vásárlók, a légvédelmi sziréna hangját hallhatják

Hogy érzékeltesse, milyen nehéz körülmények között készültek ruhái, Schnaider minden egyes elkészült darabra különleges címkét ragasztott. Vásárlói a mobiltelefonjukkal beolvasva egy légoltalmi sziréna hangját hallhatják.

A háború kitörésekor Schnaidernek körülbelül ötvenfős csapata volt. Körülbelül húszan maradtak, néhányan a Kijev központjában lévő üzletben dolgoznak, mások pedig csomagolják, gyártják és szállítják a ruhadarabokat a vásárlóknak. Amikor megszólalnak a szirénák, a csapat leteszi a szerszámokat, és menedéket keres. A munka órákra vagy egész napra megszakad.

A tavalyi tél különösen kemény volt, amikor az áramszolgáltatás napi két órára csökkent. Ő és kollégái megpróbáltak minden munkát és napi feladatot belezsúfolni ezekbe az értékes órákba, mielőtt hazamentek.

„Nagyon lehangoló volt, de folytattuk, és viccelődtünk, hogy ez a legjobb időbeosztás” – mondta.

Más kijevi munkavállalók és kisvállalkozók ugyanolyan eltökélten próbálják fenntartani a normális életet, mint ő – mondta.

„A kávézókban a dróntámadások utáni reggeleken mindenki azt mondta, hogy igyunk még egy kávét, és szidjuk Oroszországot – mondta Schnaider. – Mindenki azt mondta, hogy csináljuk, aztán menjünk vissza dolgozni.”

Az AP jelentése nyomán.
XS
SM
MD
LG