Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nők tüntettek a jogaik megőrzéséért egy afgán városban


Afgán lányok, miután visszatérhettek az iskolába Herát városban 2021. augusztus 19-én
Afgán lányok, miután visszatérhettek az iskolába Herát városban 2021. augusztus 19-én

Harminc-negyven nő tüntetett az afganisztáni Herát városban, azt követelve az országot uralmuk alá hajtó táliboktól, hogy tartsák tiszteletben a nők jogait és az utóbbi évtizedek e téren elért eredményeit.

„Alapvető jogunk az oktatás, a biztonság és a munka” – skandálták a demonstráció résztvevői a kormányzati hivatal épülete előtt az internetre feltöltött felvételek szerint.

Az iszlamista lázadók vezetői az augusztus 15-i hatalomátvétel óta többször is hangoztatták, hogy békés viszonyra törekszenek a nemzetközi közösséggel, illetve tiszteletben fogják tartani a nők jogait az iszlám jog (saría) keretein belül.

Az 1996 és 2001 közötti tálib uralom alatt megtiltották a nők számára a munkavállalást, kizárólag férfi rokonuk kíséretében léphettek utcára, kötelezővé tették számukra a burka viselését, a lányok pedig nem járhattak iskolába. Ez az időszak sokaknak még élénken él az emlékezetében, ezért nem bíznak a radikálisok mostani ígéreteiben.

Friba Karzani, a megmozdulás egyik szervezője szerint lehetővé kell tenni, hogy a nők a kormányzat minden szintjén képviseltethessék magukat. Rámutatott, hogy számos afgán nő az elmúlt húsz évben hatalmas áldozatokat hozott azért, hogy elérjen oda, ahol most tart. „Szeretnénk, ha meghallaná a világ a hangunkat, szeretnénk, ha megőriznék a jogainkat” – közölte.

Erősödő félelmek

Egy másik szervező elmondta, hogy sok nőt nem engedett a családjuk részt venni a tiltakozáson, mert féltették őket. Továbbá kiemelte, hogy a táliboknak konzultálniuk kellene a nőkkel is a fontos ügyekben, mégsem látni olyan felvételeket, hogy akár egyetlen nő is lenne a gyűléseiken.

Az ENSZ és számos emberi jogi szervezet is komoly aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a tálibok tettei közel sincsenek összhangban azzal a mérsékelt képpel, amelyet sugározni kívánnak magukról.

„Láthattuk, hogy ismét verik a nőket. Nem fogunk csendben maradni, ahogy azt a tálibok akarják” – szögezte le az egyik demonstráló.

Nem tudok hinni nekik: az afgán nők szkeptikusak a tálibok ígéreteivel kapcsolatban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00

XS
SM
MD
LG