Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nonstop oltóközpont nyílt Temesváron


Koronavírus elleni oltás a romániai Harsova város kórházában, 2021. január 22-én.
Koronavírus elleni oltás a romániai Harsova város kórházában, 2021. január 22-én.

Új megoldásokkal próbálkoznak Temesváron annak érdekében, hogy mielőbb enyhüljön a koronavírus-válság, egyebek mellett nonstop oltóközpontot nyitottak, illetve egy kísérleti program keretében bevontak háziorvosokat is az oltási kampányba.

A karantén alatt lévő bánsági városban az országos átlaghoz képest magasak a fertőzöttségi adatok: míg Románia egészében 1000 emberre 6, addig Temesváron 8,37 fertőzött jut, és a trend emelkedőben van.

A polgármester kedden bejelentette, hogy a lakosság immunizálásának felgyorsítása céljából, egyelőre pusztán kísérleti jeleggel bevonnak a vírustesztelésbe és az oltási kampányba ötven háziorvost, akik fejenként száz adag vakcinát és száz gyorstesztet kapnak. A résztvevők a már meghatározott kritériumok alapján maguk fogják értesíteni az érintetteket, akik egyeztetett időpontban, rendelőikben kapják meg az oltást. Munkájukért a háziorvosok páciensenként 70 lejes (mintegy 5200 forintos) fizetséget kapnak, részben az egészségügyi minisztériumtól, részben a háziorvosok szövetségétől.

„Meglepőnek találtuk, hogy ilyen hosszú időn keresztül nem egyeztetett a háziorvosokkal az egészségügyi minisztérium a Covid-19-cel kapcsolatos stratégiáról és protokollról” – mondta dr. Mihai Iacob, a háziorvosok szövetségének temesvári képviselője.

Kedden a megyei sürgősségi kórházban új oltóközpontot nyitottak, amely éjjel-nappal várja majd az embereket. Itt kizárólag a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltanak, így az érdeklődés is magasabb, mint máshol, máris mintegy 3000-en iratkoztak fel a várólistára. Egy nap alatt 480 ember beoltására lesz alkalmas a központ, amely a kapacitásának teljes eléréséig azonban még néhány napig csak este 11 óráig tart majd nyitva.

A nap folyamán három másik oltópontot is nyitottak a városban, amelyek mindegyikében a Pfizer-vakcinát használják. A regisztráció folyamatban van, sokan már a következő napokra kaptak időpontot a jelentkezők közül.

Temes megye Románián belül rosszul áll az átoltottság tekintetében, eddig a lakosságnak mindössze 2,86 százaléka kapta meg a vakcinát, szemben például a Kolozs megyei 8,55, a fővárosi 7,5 és a Szeben megyei 5,66 százalékkal. Legrosszabbul az északkeleti Bukovina és Moldva régió áll az országban.

Brîndușa Armanca írása
XS
SM
MD
LG