Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Norvégia kiutasít tizenöt hírszerzőt Oroszország oslói nagykövetségéről


Oroszország oslói nagykövetsége
Oroszország oslói nagykövetsége

Norvégia kiutasítja az orosz nagykövetség tizenöt tisztviselőjét, akik a külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint diplomáciai beosztások leple alatt tevékenykedő titkosszolgálati tisztek voltak. Moszkva nem hagyja válasz nélkül a lépést.

Jelenleg mintegy negyven orosz diplomata van Oslóban, így a kiutasítások több mint egyharmadukat érintik.

Ez a legutóbbi azon esetek sorában, amikor egy nyugati ország orosz diplomatákat utasít ki Moszkva tavalyi teljes körű ukrajnai inváziója óta. Idén eddig Észtország, Hollandia és Ausztria cselekedett így.

Norvégia 2022 áprilisában már három oroszt kiutasított.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz kémhálózatot számoltak fel Lengyelországban

„Tevékenységük veszélyt jelent Norvégiára” – mondta sajtótájékoztatóján Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter.

„Jó ideje nyomon követjük a tevékenységüket. Ukrajna inváziója óta ez megnőtt.”

Az érintetteknek rövid időn belül el kell hagyniuk Norvégiát – tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Moszkva válaszolni fog a kiutasításokra – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség, de részleteket nem közölt. Oroszország oslói nagykövetségének tisztviselői egyelőre nem reagáltak a Reuters megkeresésére.

A NATO-tag Norvégiának közös határa van Oroszországgal az Északi-sarkvidéken.

A kiutasítások tovább bonyolíthatják az Északi-sarkvidéki Tanács elnöki tisztének átadását. Ez egy többoldalú testület, amelyben az északi-sarkvidéki országok a térséget érintő kérdéseket vitatják meg.

Jelenleg Moszkva a soros elnök, de május 11-én Norvégiának kell átvennie a tisztséget, és Oslo közölte, hogy prioritásként kezeli a zökkenőmentes átadást.

Huitfeldt szerint még túl korai lenne megmondani, hogy a kiutasítások hatással lesznek-e az elnökség átvételére a sarkvidéki tanácsban.

Az északi ország továbbra is normális diplomáciai kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, és szívesen látják az orosz diplomatákat Norvégiában – mondta Huitfeldt.

Készült a Reuters jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG