Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy ország tűkön ül


Egyelőre üresek a prágai sörkertek... de már nem sokáig.
Egyelőre üresek a prágai sörkertek... de már nem sokáig.

Az ember lassan már nem is emlékszik arra, milyen volt, amikor Prágában csak úgy bement egy üzletbe és vett mondjuk magának egy cipőt. Vagy egy nadrágot. Vagy bármit, ami nem élelmiszer. Nem csoda, ha egy ország várja, hogy május 10-én, hétfőn kinyissanak az üzletek, rá egy hétre pedig megnyíljanak a teraszok.

Legutóbb Magyarországon járva egészen furcsa érzés volt bemenni egy könyvesboltba, hiszen Prágában ilyesmire idén még nem volt lehetőségem. (Mielőtt: vannak angol nyelvű könyvesboltok, az egyik legjobb nem messze a Károly hídtól.)

Nem könnyű ezt az érzést körülírni, hiszen az ember a felnőtt életét úgy élte (legalábbis tavaly márciusig), hogy ha nadrág, cipő, könyv, lábas, fakanál, kerti bútor, futócipő kell, akkor elmegy a boltba és (a pénztárcájához mérten) megveszi.

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer meghat majd, ha beléphetek egy üzletbe. Ám legutóbb Magyarországon ez történt. (Fodrász! Fodrász!) Méghozzá azért, mert itt, Prágában hónapok óta gyakorlatilag minden zárva, ami nem élelmiszerbolt vagy gyógyszertár. Nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várja, hogy május 10-én újranyissanak az üzletek és végre lehessen menni.

Ez nem minden, mert egy héttel később (azaz május 17-én) nyitnak a teraszok is. Más kérdés, hogy már egy hete is az volt az ember érzése, a nyitás megtörtént, sok söröző előtt lehetett embereket látni korsóval a kezükben.

A helyzet különösen a belvárosban volt érdekes, ahol akadt hely, ami egy átlagos londoni pub környékét idézte a lezárások előtti időszakból: tucatnyi vagy még több ember állt a falnak támaszkodva vagy ült a járda szélén sörözgetve, beszélgetve.

Jól láthatóan sem őket, sem a tulajdonost nem zavarta, hogy hivatalosan (még) minimum határeset ilyet tenni – igaz, azért akad olyan cukrászda, amely úgy élt túl, hogy „kintfelejtett” egy-két asztalt és széket a placcon, ahova mintegy véletlenül még a télen is le-leültek emberek.

Elnézve a múlt hétvégi belvárosi – az eddigiekhez képest –, tömeget és a rendkívül nagyvonalúan (...) kezelt maszkviselési kötelezettséget, nagyon meglepő lenne, ha bő egy hét múlva az emberek nem árasztanák el a teraszokat itt is.

Már ha nem 9 fok lesz, mint az mostanában általános.

U.i.: További jó hír, hogy május 15-től az oltási igazolvánnyal rendelkezők minden korlátozás nélkül utazhatnak Magyarország és Csehország között. Ha esetleg akad, aki a saját szemével nézné meg a terasznyitást.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztettünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit szubjektívabb módon bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet, kultúrát, történelmet próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG