Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott Novák Katalin és Varga Judit


Egy héttel a kegyelmi botrány kirobbanása után lemondott az államfői posztról Novák Katalin
Egy héttel a kegyelmi botrány kirobbanása után lemondott az államfői posztról Novák Katalin

Novák Katalin és Varga Judit egy héttel azután jelentette be lemondását, hogy kiderült és hatalmas közfelháborodást váltott ki, hogy az államfő kegyelmet adott a pedofilügyben elítélt K. Endrének. A kegyelmi döntést Varga Judit ellenjegyezte igazságügyi miniszterként, a politikai felelősség az övé. Varga Judit bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is.

Novák Katalin a közmédiában, rendkívüli nyilatkozatban jelentette be lemondását. Mint fogalmazott, abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt, akinek kegyelmet ad, nem élt vissza a rábízott gyerekek kiszolgáltatottságával. Novák Katalin közölte, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket, nem állt ki mellettük.

„Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Márpedig itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, akiről azt gondolom, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor és így van ez ma is. A gyermekek védelme közös kötelességünk.”

„Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok Önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.”

„Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni. Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre.”

Varga Judit: Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom

Varga Judit közösségi oldalán jelentette be, hogy távozik a közéletből. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges.

„Én folytattam azt a több mint huszonöt éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.”

Varga Judit azt írta, visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is.

Varga Judit egyébként egész héten nem szólalt meg az ügyben, csak most, amikor bejelentette saját lemondását.

Ehhez kapcsolódóan: Lakner Zoltán: A Fideszben már bőszen keresik, milyen ellenügyet tudnak kreálni

A kegyelmi botrány

Az államfő a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával huszonkét elítéltnek adott kegyelmet, köztük a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, az otthon pedofíliáért elítélt egykori igazgatóját fedező bűntársnak. K. Endre már házi őrizetben volt, kilenc hónap volt hátra három év négy hónapos büntetéséből, amikor megkapta a kegyelmet, amit állítása szerint nem ő kért.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, az államfő kegyelmi döntése azért derült ki, mert az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta a börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor Novák Katalin aláírta a kegyelmi döntést, így az bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe, amire a 444 egyik olvasója hívta fel a figyelmet.

Ehhez kapcsolódóan: Külföldön is figyelik, a Fideszben „mindenkinek nagyon kellemetlen” a Novák-Varga botrány

Egy hét alatt belebukott Novák Katalin és Varga Judit

A botrányt kirobbantó cikk a 444 oldalán február 2-án, pénteken jelent meg, és órákon belül bejárta a sajtót. Néhány órával később a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében még úgy reagált, hogy „akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet”. A Magyar Nemzet online felületén egy név nélküli cikkben álhírnek nevezte, hogy Novák Katalin pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg – igaz, ezt nem is állította senki.

A történtek miatt a parlament hétfői rendkívüli ülésén az összes ellenzéki párt Novák Katalin lemondását követelte, megfosztási eljárást kezdeményeztek Novák ellen, törvénymódosító javaslatokat nyújtottak be, pénteken pedig demonstrálók követelték Budapesten a Belügyminisztériumnál, majd a Sándor-palota előtt az államfő lemondását.

Orbán Viktor videóban jelentette be, hogy olyan alkotmánymódosítást kezdeményezett a kormány nevében, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. „Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” – közölte a miniszterelnök. Ez lesz az Alaptörvény tizenharmadik módosítása.

Novák Katalinnak eredetileg vasárnapig tartott volna a hivatalos programja Dohában, de ma egy katonai géppel hazarepült. A Telex beszámolója szerint kora délután egy konvoj érkezett a Sándor-palotához, Novák Katalin valószínűleg ezzel érkezett meg hivatalába.

Tüntetők vonulnak át a Lánchídon a Sándor-palota felé 2024. február 9-én, követelve Novák Katalin köztársasági elnök lemondását
Tüntetők vonulnak át a Lánchídon a Sándor-palota felé 2024. február 9-én, követelve Novák Katalin köztársasági elnök lemondását
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG