Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nukleáris megállapodást kötött Magyarország Japánnal


A Paksi Atomerőmű 2021. szeptember 10-én
A Paksi Atomerőmű 2021. szeptember 10-én

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tokiói bejelentése szerint a két ország – amely egyre nagyobb szerepet szán az atomenergiának – együtt fog működni kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében. Ez szerinte forradalmi változást hozhat a világ energiaiparában.

A miniszter a Facebook-oldalára feltett videóban egyebek között arról beszél, hogy ez a legbiztonságosabb, legolcsóbb, legkiszámíthatóbb és legkörnyezetbarátabb módja a nagy mennyiségű villamosenergia-előállításnak, ami feltétlenül szükséges a két ország gazdasági növekedéséhez az elkövetkezendő időszakban.

Magyarország és Japán együtt fog működni a meglévő blokkok élettartamának meghosszabbítása terén is, aminek már zajlik az előkészítése a paksi erőmű már működő reaktorai esetében – mondta.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a japán cégek a tizedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, körülbelül ötvenezer embernek adnak munkát. A mostani tárgyalások során az érintettek nagyjából 150-200 millió eurónyi beruházási szándékról számoltak be az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar terén.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG