Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: A nukleáris iparra is kiterjesztjük a magyar–kínai együttműködést


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én

A tervezett 17.30-hoz képest több mint egy órával később kezdődött Hszi Csin-ping és Orbán Viktor közös bejelentése, amelyen kizárólag a közmédia vehetett részt. Sok konkrétum nem derült ki, a legkézzelfoghatóbb talán az, hogy kiterjesztik a két ország együttműködését a nukleáris ipar teljes spektrumára.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy húsz évvel ezelőtt, a legutóbbi kínai elnöki látogatáskor még teljesen más világ volt. Azóta túl vagyunk egy világjárványon – utalt a Covidra, és megköszönte a kínai segítséget.

Korábbi cikkünk a témában: Újabb lélegeztetőgépekre írtak ki közbeszerzést, miközben 16 ezer darabot tárolnak raktárban

Magyarország mindig baráti kapcsolatokat ápolt a szilárd politikai alapokon álló Kínával, a két ország együttműködése a megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története.

Orbán Viktor különösen fontosnak nevezte ezt az elnöki látogatást most, amikor Magyarország szomszédságában, Ukrajnában háború dúl. Orbán szerint Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen, béketárgyalásokat szorgalmazó hang a magyar kormányé.

Orbán megismételte kormánya álláspontját, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, a megoldás szerinte a tárgyalóasztalnál van, fegyverszünet kell.

A két ország kereskedelmi értéke az elmúlt húsz évben megnégyszereződött, az eddigi baráti együttműködést felváltotta a stratégiai partnerség. Húsz évvel ezelőtt csak nagyítóval lehetett Magyarországon kínai beruházást találni, tavaly viszont az összes, Magyarországra érkező beruházás háromnegyede Kínából jött – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kínai befektetések emberek tízezreinek adnak munkát és megélhetést Magyarországon.

Korábbi cikkünk a témában: Letelepedési kötvény helyett ingatlanvásárlás: újabb aranyvízum-osztogatásra készül a kormány

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországnak komoly ambíciói vannak, a XX. században rendkívüli veszteséget szenvedett el, de a XXI. századot meg akarja nyerni, ehhez pedig partnerekre és a legjobb technológiákra van szüksége. Kína néhány területen a legjobb, és vannak területek, ahol utcahosszal vezet – fogalmazott.

Az előzetesen bejelentett másfél tucat megállapodásról, amelyek aláírásáról élőben közvetített a közmédia, konkrétumok nem derültek ki Hszi Csin-ping és Orbán Viktor tájékoztatóján. A miniszterelnök bejelentette, hogy magyar mezőgazdasági termékeket fognak Kínába exportálni, emellett a nukleáris ipar teljes spektrumára kiterjesztik a két ország együttműködését. Magyarország célja, hogy a következő évtized elejére 65–70 százalék között legyen a nukleáris energia aránya – mondta a miniszterelnök.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: „Washingtonban borzolja a kedélyeket a szoros kínai–magyar kapcsolat”

Hszi Csin-ping: Kína modernizációja óriási lehetőségeket rejt a világ számára

A kínai elnök megköszönte a meghívást és a szívélyes vendégszeretet. A kétoldalú kapcsolatok elmúlt 75 éve szerinte a kölcsönös tiszteletről szóltak, a történelem során most a legjobb a kapcsolat a két ország között.

Átfogó kínai–magyar stratégiai partnerséget jelentett be, ami szerinte újabb lendületet adhat az együttműködésnek. Azt mondta, nagyra értékelik, hogy Magyarország támogatja az Egy Kína politikát, és támogatják Magyarországot abban, hogy nagyobb szerepet vállaljon az Európai Unióban.

Kiterjesztik együttműködésüket a feltörekvő ágazatokban, továbbfejlesztik a két ország közötti járatokat – mondta a kínai elnök, aki szerint Kína modernizációja óriási lehetőségeket rejt a világ számára.

Hszi Csin-ping a hét elején Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, majd Szerbiába utazott, ahol Aleksandar Vučić elnökkel találkozott. Szerbiai tárgyalásai után érkezett Budapestre, május 8-án este. A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta őt és feleségét. Csütörtökön először Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott, majd Orbán Viktorral tárgyalt.

Hszi Csin-ping népes delegációval érkezett Budapestre, a küldöttség tagja mások mellett a külügyminiszter, a pénzügyminiszter és a kereskedelmi miniszter, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Hszi Csin-ping járt ugyan már Budapesten, de államfői minőségében ez az első magyarországi látogatása, amelyet a két ország hivatalos kapcsolatfelvételének 75. évfordulójára időzítettek. Az elnöki látogatás kizárólagos magyarországi közvetítője az MTVA, sajtónyilvános programterv nincs, az is csak a csütörtök délelőtti Kormányinfón derült ki, hogy Orbán Viktor és Hszi Csin-ping a Karmelitában folytatott tárgyalás után bejelentést tesz, amelyben szó lesz konkrét kínai beruházásokról is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG