Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcvanszázalékosra kell feltölteni télig az EU gáztárolóit


Egy nyomásmérő az Oparivske föld alatti gáztárolónál a Lvivi régióban 2014. szeptember 30-án
Egy nyomásmérő az Oparivske föld alatti gáztárolónál a Lvivi régióban 2014. szeptember 30-án

Az Európai Unió tagállamai hétfőn úgy döntöttek, hogy a 27 ország összes földgáztárolóját fel kell tölteni legalább nyolcvanszázalékos kapacitásig a következő télre, felkészülve arra, hogy Oroszország tovább csökkentheti a gázszállítást.

Az unió Moszkva ukrajnai háborúja miatt igyekszik csökkenteni az orosz energia felhasználását, és más forrásokat keres. Az orosz szén importjának tilalma augusztustól él, az Oroszországból származó kőolaj nagy részére pedig a következő nyolc hónapban fokozatosan vezetnek be embargót.

Közben Moszkva leállította vagy csökkentette európai földgázszállításait, amelyet gyárak működtetéséhez és villamosenergia-termelésre használnak, és amelyet az EU nem sújtott szankcióval, mert az komoly károkat okozott volna az európai gazdaságnak. A háború előtt az unió a földgáz mintegy negyven százalékát Oroszországtól vette.

Moszkva csökkentette a gázszállításokat a nagy importőr Németországba és Olaszországba, és leállította a szállítást más tagországok, például Lengyelország és Finnország számára.

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn fogadta el a gáztárolási rendeletet, miután az Európai Bizottság márciusban javaslatot tett rá. A rendelet szerint az EU területén található föld alatti gáztárolókat a 2023–24-es tél előtt kilencvenszázalékos kapacitásig kell feltölteni.

Az állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak abban is, hogy fokozzák a felkészülést az Oroszországból érkező további gázszállítások csökkenésére, és továbbra is más forrásokat keresnek. Az EU már eddig is növelte a gázszállításokat az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából és Azerbajdzsánból.

Egyes uniós tagországok nem rendelkeznek gáztárolókkal, ezért a rendelet előírja, hogy éves nemzeti gázfogyasztásuk 15 százalékát más tagországokban kell tárolniuk, így hozzáférhetnek más uniós országok tartalékaihoz.

Ciprus, Málta és Írország, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül más tagállamok gázrendszeréhez, mentességet kaptak – közölte a tanács, hozzátéve, hogy a feltöltési kötelezettség 2025 decemberének végén megszűnik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG