Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német gázkrízis: riasztási fokozatot hirdettek


Az Északi Áramlat 1 gázvezetékei Lubminnál, Németországban 2022. március 8-án
Az Északi Áramlat 1 gázvezetékei Lubminnál, Németországban 2022. március 8-án

Németország csütörtökön aktiválta a földgázellátás háromlépcsős veszélyhelyzeti tervének második szakaszát, mondván, hogy az ország válsággal néz szembe. Arra figyelmeztet, hogy a téli tárolási célok veszélyben vannak az Oroszországból érkező szállítások csökkenése miatt.

A kormány szerint a szint riasztási fokozatra emeléséről szóló döntés a június 14. óta folyó oroszországi szállításcsökkentés és a továbbra is magas gázpiaci árak következménye. A harmadik és legmagasabb fokozat a vészhelyzeti szint.

Közölték, hogy bár a gáztárolók jelenleg kapacitásuk 58 százalékán állnak – ez magasabb szint az egy évvel ezelőttinél –, de a decemberi kilencvenszázalékos cél elérése további intézkedések nélkül nem képzelhető el.

Nem marad el a tél

Robert Habeck gazdasági miniszter közleményében kijelentette, hogy „a helyzet súlyos, és nem marad el a tél”.

„Nem szabad becsapnunk magunkat: a gázszállítás megszorítása Putyin gazdasági támadása ellenünk – mondta. – Megvédjük magunkat, de országunknak most nehéz úton kell járnia.”

„Ha még nem is érezzük: gázválságban vagyunk” – tette hozzá Habeck.

A kormány közölte, hogy előzetesen tájékoztatta az európai partnereket a lépésről.

Az állam még nem avatkozik be közvetlenül

A második fázis terve szerint Berlin 15 milliárd eurós hitelkeretet biztosít a gáztárolók feltöltésére. Ennek kiegészítéseként nyáron elindítanak egy gázaukciós modellt, hogy az ipari gázfogyasztókat gáztakarékosságra ösztönözzék.

A fő beszállító, Oroszország szállításainak csökkenése miatt Németország március vége óta veszélyhelyzeti tervének első fázisában van, amely magában foglalja a napi szállítás szigorúbb nyomon követését, és a gáztárolók feltöltésére összpontosít.

Az átállásról a következő fázisra azóta folynak a találgatások, amióta múlt héten a Gazprom a kapacitás mindössze negyven százalékára csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken érkező szállítást, amit azzal indokolt, hogy a szankciók miatt késik a szervizelt berendezések visszaszállítása.

A második szakaszban a piac még mindig képes felvenni a hiányzó mennyiséget állami beavatkozás nélkül, amely csak a végső veszélyhelyzetben indulna el.

Mások is készülnek

Több európai ország is felvázolt egy sor intézkedést az ellátási válság leküzdésére, a téli energiahiány és az inflációs csúcs miatti aggodalmak kezelésére, amelyek próbára tehetik Európa eltökéltségét az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartására.

Ez arra is késztette Németországot, hogy fontolóra vegye a fogyasztás fájdalmas csökkentését, és korábban elképzelhetetlennek tartott szennyező energiaforrásokhoz folyamodjon, alkalmazkodva ahhoz a lehetőséghez, hogy kifogyhat az orosz gázból.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG