Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyoma veszett két amerikai veteránnak Kelet-Ukrajnában


Ukrán katonák a Mikolajiv régióban 2022. június 15-én (képünk illusztráció)
Ukrán katonák a Mikolajiv régióban 2022. június 15-én (képünk illusztráció)

Eltűnt két amerikai veterán, akik az ukrán fegyveres erőket segítették az Oroszország elleni háborúban Ukrajna keleti részén, Harkivban. Félő, hogy orosz fogságba estek.

A 27 éves alabamai Andy Huynh és a 39 éves, ugyancsak alabamai Alexander Drueke rokonai közölték június 15-én, hogy egy hete voltak utoljára kapcsolatban velük.

A hozzátartozók és az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a két férfi orosz fogságba esését egyelőre nem erősítették meg.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője június 16-án egy televíziós műsorban arról beszélt, hogy Washington nem vette fel a kapcsolatot Moszkvával a két amerikai állampolgárral kapcsolatban.

Ha Huynh-t és Druekét elfogták, akkor ők az első olyan ismert amerikai állampolgárok, akiket foglyul ejtettek a február 24-én indított orosz invázió során.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta: ha a jelentéseket megerősítik, Washington mindent megtesz, hogy visszakapja a két férfit.

Múlt héten két brit állampolgárt, Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint a marokkói Szádun Brahimot halálra ítélték az Oroszország által támogatott szeparatisták Ukrajna keleti részén, Donyeckben „zsoldostevékenységért”. Mindhárman azt állítják, hogy az ukrán hadseregben szolgáltak, amikor oroszbarát szakadárok fogságába estek, miközben az orosz erők ellen harcoltak.

Nagy-Britannia, az Egyesült Nemzetek Szervezete, Ukrajna és Németország elítélte a halálos ítéleteket.

Aslin családja közölte, hogy a férfi és Pinner Ukrajnában élt, amikor februárban kitört a háború, és „az ukrán fegyveres erők tagjaként ugyanolyan tisztelettel kell bánni velük, mint bármely más hadifogollyal”.

Szádun Brahim apja június 13-án azt mondta, hogy fiának van ukrán állampolgársága is, és ennek megfelelően kell bánni vele.

Ágyútűzben kézbesítik az ukrán nyugdíjakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00
Készült a CNN, a Reuters, az AP, a RIA Novosztyi, a TASZSZ és az Interfax beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG