Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugati diplomaták humanitárius tárgyalásokat kezdtek a tálibokkal


Katar érintésével Norvégiába repül a tálib delegáció 2022. január 22-én
Katar érintésével Norvégiába repül a tálib delegáció 2022. január 22-én

Amerikai és európai diplomaták tárgyalásokat kezdtek hétfőn Norvégiában az Afganisztánt uralmuk alá hajtó szélsőséges iszlamista tálibokkal az ország humanitárius helyzetének javításáról.

Oslo közvetítő szerepet vállalt az egyeztetéseken, miközben a dél-ázsiai országban a radikálisok hatalomátvétele óta meredeken megnőtt az éhezők száma a szegénység súlyosbodásával.

A NATO-tagállamok nem ismerik el hivatalosan a tálib kormányzatot, de szükségszerűnek tartanak valamiféle kapcsolatfelvételt a válság elmélyülésére tekintettel.

Thomas West amerikai különmegbízott arról számolt be vasárnap, hogy az Egyesült Államok folytatni fogja a diplomáciai egyeztetéseket a szélsőségesekkel, szem előtt tartva egy stabil, inkluzív, az emberi jogokat tiszteletben tartó Afganisztán megteremtését.

Az ülésen az Egyesült Államok mellett Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, illetve az Európai Unió képviselői vesznek részt.

A találkozót élesen bírálták afgán disszidens csoportok, mondván, hogy bármilyen együttműködés csak további erősíti a tálibokat.

Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter ugyanakkor rámutatott, hogy a 39 milliós lakosságú országban rendkívül súlyos humanitárius válságot okozott a gazdaság összeomlása, a koronavírus-járvány és a szárazság.

„Egymillió gyerek halhat éhen, amennyiben nem jutnak el hozzájuk időben a segélyek, és a lakosság 97 százaléka a szegénységi küszöb alá süllyedhet” – mondta.

Tájékoztatása szerint ő maga nem találkozik Amír Hán Muttakival, a tálib kormány ügyvivő külügyminiszterével, hanem egyik helyettese fog vele tárgyalóasztalhoz ülni.

A tálibok kommandósokkal építenének fel egy „teljes értékű” hadsereget
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:37 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG