Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugati diplomaták: vizsgálják ki a savval megölt ukrán aktivista ügyét!


Katerina Gandzjukra emlékeznek Ukrajnában 2019-ben.
Katerina Gandzjukra emlékeznek Ukrajnában 2019-ben.

Bár több embert elítéltek az ügyben, aktivisták és nyugati diplomaták szerint két évvel a tragikus eset után sem világos, hogy ki szervezett meg egy ukrán aktivista halálával végződött, savval elkövetett támadást.

Az ukrán hatóságok kutassák fel és büntessék meg Katerina Gandzjuk korrupció-ellenes aktivista gyilkosait és a felbújtókat, erre sürgetik Kijevet nyugati diplomaták. Ganzjuk két éve, 2018. november 4-én halt meg egy sokkoló savas támadás nyomán. Az aktivista 30%-os égési sebeket szenvedett, amikor a háza előtt maró anyagot öntöttek rá.

Több külképviselet is megemlékezett róla

A kijevi amerikai nagykövetség halála második évfordulóján nyilatkozatot adott ki a Facebookon.

Ebben azt írták, hogy „emlékezünk elkötelezettségére és kivételes bátorságára... csatlakozunk azokhoz, akik sürgetik a hatóságokat, hogy állítsák bíróság elé az elkövetőket és a támadás felbujtóit. Emlékét megőrzi az az egyre széleskörűbb vélekedés, hogy a civiltársadalom létfontosságú bármely sikeres demokrácia számára.

Az EU ukrajnai képviselete hasonló nyilatkozatot adott ki a Twitteren. Ebben azt hangsúlyozta, hogy „a bűncselekményért felelős személyeket az igazságszolgáltatás elé kell állítani”.

Egész Ukrajnában fenn kell tartani a biztonságos környezetet a civilszervezetek aktivistái számára” – állt még a tweetben.

Melinda Simmons brit nagykövet szintén reményét fejezte ki, hogy „hamarosan igazságot szolgáltatnak” Gandzjuk ügyében. A diplomata megígérte, hogy „szóba hozza az ügyet” Gandzjuk szülővárosában, a Fekete-tengeri Herszonban és Kijevben is.

Ugyancsak nyilatkozatot adott ki a Gandzjuk elleni halálos támadásról a Twitteren Kanada ukrajnai nagykövetsége.

Nincs helye Ukrajnában az aktivisták, emberi jogvédők és újságírók elleni brutalitásnak és megfélemlítésnek. Le kell állítani az aktivisták elleni támadásokat, az összes bűncselekményt teljesen ki kell vizsgálni és meg kell büntetni a felelősöket” – állt a közleményben.

A herszoni polgármester tanácsadójaként dolgozó, 33-éves civilszervezeti aktivista Katerina Gandzjuk elleni támadás Ukrajnában és külföldön is sokkolta a közvéleményt.

Vád: nem nyomoznak alaposan a támadások ügyében

Emberi jogi aktivisták azzal vádolták meg az ukrán rendfenntartó szerveket, hogy nem vizsgálják ki kellő alapossággal az aktivisták elleni, egyre gyakoribb támadásokat. Sőt, olyan vád is elhangzott, hogy a rendőrök néha összejátszanak az elkövetőkkel.

2019. júniusában egy vádalku alapján öt férfit ítéltek 3 és 6 és fél év közötti börtönre a Gandzjuk elleni támadás megszervezéséért és végrehajtásáért.

Egy évvel később a nyomozók letartóztatták Vladiszlav Mangert, a herszoni régiós tanács elnökét, akit azzal gyanúsítottak, hogy megszervezte a halállal végződő támadást. Manger azonban tagadta a vádat.

XS
SM
MD
LG