Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugati és arab tisztviselők Párizsban keresik a gázai civilek megsegítésének módját


Palesztinok menekülnek délre a Gázai övezet középső részén, a Szalah al-Din úton 2023. november 8-án
Palesztinok menekülnek délre a Gázai övezet középső részén, a Szalah al-Din úton 2023. november 8-án

Nyugati és arab országok, az ENSZ és nem kormányzati szervezetek tisztviselői tartanak csütörtökön Párizsban konferenciát arról, hogyan nyújtsanak segítséget a Gázai övezetben élő civileknek. Többek között egy humanitárius tengeri folyosó és úszó tábori kórházak lehetőségét is megvitatják.

Emmanuel Macron francia elnök, aki humanitárius tűzszünetre szólított fel, azt szeretné, ha a konferencia választ adna az ostromlott palesztin enklávé növekvő szükségleteire, beleértve az élelmiszert, a vizet, az egészségügyi ellátást, az áramot és az üzemanyagot.

Több mint ötven ország képviselőire számítanak, köztük több európaiéra, az Egyesült Államokéra és olyan regionális hatalmakéra, mint Jordánia, Egyiptom és az öböl menti országok – közölte a francia elnökség. A rendezvényen részt vesz Mohamed Stajeh palesztin miniszterelnök is.

Az Élysée-palota szerint az izraeli hatóságok ugyanakkor nem képviseltetik magukat a csütörtöki konferencián.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének vezetője, az ENSZ segélyszervezetének legfőbb tisztviselője és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke részletezi, milyen konkrét, sürgős segítségre van szükség a Gázai övezetben.

Több mint másfél millió ember – vagyis Gáza lakosságának mintegy hetven százaléka – hagyta el otthonát. Becslések szerint 1,2 milliárd dollárra van szükség a palesztin területeken kialakult válság kezeléséhez.

Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök elővezeti egy Gázába induló humanitárius tengeri folyosó tervét, amely szerinte lehetővé tenné „a humanitárius segélyek tartós, biztonságos, nagy mennyiségű áramlását Gázába azonnal, valamint közép- és hosszú távon”. Hajók vinnék a segélyt Ciprus legnagyobb kikötőjéből, Limassolból, amely mintegy 410 kilométerre van Gázától.

Francia tisztviselők közölték, hogy fontolgatják a sebesültek kórházhajókra mentését is a Földközi-tengeren, a gázai partok közelében. Párizs egy helikopterhordozót küldött a ciprusi partokhoz, és egy újabbat is előkészít erre a célra, orvosi felszereléssel a fedélzetén.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli hadsereg végzett a Hamász fő fegyvergyárosával és számos harcosával

A csütörtöki megbeszéléseken szó lesz pénzügyi támogatásról és a gázai civilek megsegítésének egyéb módjairól is.

Franciaország várhatóan újabb pénzügyi támogatást jelent be. A Hamász október 7-i támadása óta Párizs húszmillió euró többletsegélyt nyújtott Gázának az ENSZ-en és más partnereken keresztül, és 54 tonna adományt küldött három repülőgéppel Egyiptomba.

Kedden a német kormány bejelentette, hogy húszmillió euró értékben biztosít új pénzeszközöket, emellett elérhetővé tesz 71 millió eurót abból a pénzből, amelyet már korábban, a Hamász izraeli támadása után közzétett jelentést követően címkézett meg az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

A konferencián részt vesz Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. A 27 tagú EU szállítja a világon a legtöbb segélyt a palesztinoknak; idén csaknem 78 millió eurónyit küldött.

Az Amnesty International üdvözölte a humanitárius konferenciát, és felszólította az államokat, hogy „szorgalmazzanak minden félnél azonnali tűzszünetet – mert ez a létfontosságú előfeltétele annak, hogy Gáza lakossága bármilyen tartós, hatékony és hatásos humanitárius segélyben részesüljön”.

Szerda este több csoport, köztük az Orvosok Határok Nélkül, az Action Against Hunger és a Világ Orvosai emberi jogi aktivistái gyűltek össze az Eiffel-torony közelében, hogy azonnali tűzszünetet követeljenek Gázában.

„Ha a konferencia résztvevői csak olyan technikai részletekről beszélnek, mint például az átengedett teherautók száma, az olyan kozmetikai jellegű megbeszélést jelent, amely késlelteti a valódi megoldást, a tűzszünetet” – mondta Michel Lacharité, a franciaországi Orvosok Határok Nélkül vészhelyzeti műveleteinek vezetője.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG