Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ódor: Magyarország példáján láttuk, hogy az árstopok nem működnek


Ódor Lajos szlovák miniszterelnök ekkor még a Szlovák Nemzeti Bank alelnökeként, 2018. március 21-én
Ódor Lajos szlovák miniszterelnök ekkor még a Szlovák Nemzeti Bank alelnökeként, 2018. március 21-én

Tanulna a magyar gazdaságpolitikai hibákból Ódor Lajos, az új szlovák miniszterelnök, és nem hatósági árakkal próbálná fékezni az inflációt. A költségvetési hiányról elmondta, hogy a politikusok döntése, kivel fizettetik ki a számlát: a jelenlegi adófizetőkkel vagy a gyerekeik generációjával.

„Magyarország esetében látjuk, hogy az árstopok nem működnek” – hivatkozott a szomszéd országra Ódor Lajos, a szakértői kormányt vezető új szlovák miniszterelnök a napunk.sk alapján a Radio Expresnek adott interjújában. Alább olvashat arról bővebben, hogy került Ódor Szlovákia élére.

Ódor szerint az áfacsökkentés sem jó megoldás az élelmiszer-infláció mérséklésére, a korábbi tatpasztalatok alapján szerinte attól nem fognak csökkenni a fogyasztók által látott árak. Szerinte ugyanakkor Szlovákia már túljutott a nehezén, év végére tíz százalék alá fog csökkenni a helyi infláció. Áprilisban a szlovák infláció 13,8 százalékon állt éves összevetésben, Magyarországon pedig 24 százalékon.

A jelentős szlovák költségvetési hiányról elmondta, hogy a politikusok döntése, ki fogja kifizetni a számlát: a gyermekeink és a jövő generációja, vagy mi. A szomszédban zajló orosz támadás kapcsán elmondta, hogy Szlovákia folytatni fogja Ukrajna támogatását.

„El kell magyarázni az embereknek, hogy nem szélsőségesen magas a költségvetés egészéhez képest az Ukrajnának nyújtott segítség, ahogy azt is, mi történik, ha Ukrajna elbukik, és az orosz agresszió kiterjedtebb lesz, de ezt nem populista módon fogjuk tenni” – mondta erről.

Az interjúban Ódor elmondta, hogy felkészült az esetleges támadásokra, mint fogalmazott, „ha belelépünk a folyóba, ne csodálkozzunk, ha vizesek leszünk”. Ezzel együtt is szeretné biztosítani, hogy a miniszterei nyugodtan dolgozhassanak.

Ódor elmondta, hogy a személyes támadásokat teljesen ignorálni fogja, a tárgyilagos bírálatokra pedig tárgyilagosan fognak reagálni. Robert Fico, a Smer párt elnöke Ódort korábban Soros emberének nevezte.

A jegybankból az ország élére

A szakértői kormány vezetésével megbízott, magyar nemzetiségű Ódor Lajos 1976-ban Észak-Komáromban született, az észak-komáromi magyar gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika–Fizika Karán végzett matematika–menedzsment szakon.

Később a Szlovák Nemzeti Bank alelnökeként járult hozzá a szlovák euróbevezetéshez és az egységes adókulcs bevezetéséhez, az államháztartás irányításának pénzügyi reformjához és a helyi nyugdíjreformhoz. A CEU vendégprofesszora és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium Tanulmányi Tanácsának is tagja.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG